2019-11-20 17:59:18
Φωτογραφία για Δραγασάκης: Τρεις αλήθειες απέναντι στο θράσος Ν.Δ. για το εγγυημένο εισόδημα
Για τρεις αλήθειες απέναντι στο θράσος και τα ψέματα της Ν.Δ. για το εγγυημένο εισόδημα μιλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποιος υπερασπίστηκε & ποιος πολέμησε το εγγυημένο εισόδημα;

Το 2001 ο Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση δικαιώματος «για ένα ελάχιστο εισόδημα και πέραν αυτού δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλιση». Το ΠΑΣΟΚ & η Ν.Δ. την απέρριψαν. Το 2005, με εισηγητή τον Γιάννη Δραγασάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση ενός «εγγυημένου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας». Η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την απέρριψε.

Το εγγυημένο εισόδημα είναι αποκλειστικό εργαλείο ή ένα από τα μέσα ενός ευρύτερου πλέγματος άσκησης κοινωνικής πολιτικής;

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για εμάς είναι ένα από τα όπλα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας και του αποκλεισμού
. Γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε, μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, με σκοπό την αντιμετώπιση & της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα όμως αναπτύξαμε μια ολόκληρη βεντάλια στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών. Γι’ αυτό, σε πολύ δύσκολα χρόνια, εμείς διαπραγματευθήκαμε σκληρά & πετύχαμε η εδραίωση του ΚΕΑ να μην προέρχεται από κατάργηση άλλων μέσων κοινωνικής πολιτικής, κάτι που η Ν.Δ. είχε αποδεχθεί πλήρως.

Αρκεί η εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος;

Όχι και σ’ αυτό διαφέρουμε ριζικά από τη Ν.Δ. που εμμένει στο στενό ορισμό του εισοδήματος. Γι’ αυτό άλλωστε & από το 2001 μιλούσαμε συνολικά για δικαίωμα σε ευρύτερα αγαθά, που προϋποθέτουν αλλά υπερβαίνουν το εισόδημα. Μιλούσαμε και μιλάμε για δικαίωμα του πολίτη στην αξιοπρεπή διαβίωση & στα μέσα που την εξασφαλίζουν.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ