2019-11-21 16:26:41
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οξεία βρογχιολίτιδα προκαλεί το άτμισμα
Η περίπτωση της οξείας βρογχιολίτιδας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή είναι μια

νέα διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για τους γιατρούς που καλούνται να διαχειριστούν ατμιστές

Μια νέα βλάβη στους πνεύμονες που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιγράφουν επιστήμονες σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Πρόκειται για την περίπτωση ενός 17χρονου νεαρού που έρχεται να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες επιστημονικές αποδείξεις ότι το άτμισμα κάνει κακό στους πνεύμονες. Αν και είναι ήδη γνωστές αρκετές περιπτώσεις ασθενών με την λεγόμενη «πνευμονικό τραύμα συνεπεία ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος», ο Καναδός ασθενής έχει μια νέα βλάβη που επίσης σχετίζεται με το άτμισμα και μοιάζει με τον λεγόμενο «πνεύμονα ποπ-κορν», μια πάθηση που συνήθως παρατηρείται σε εργάτες που έχουν εκτεθεί σε διακετύλιο, ένα συστατικό που περιέχει το ποπ-κορν που παρασκευάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν η ουσία αυτή εισπνευστεί προκαλεί βρογχιολίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και απόφραξη των αεραγωγών των πνευμόνων.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Lawson στο Οντάριο και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Δικτύου στο Τορόντο, που διαχειρίστηκαν στον 17χρονο ασθενή αναφέρουν στο CMAJ ότι «ο μέχρι πρότινος υγιής 17χρονος άνδρας αναζήτησε ιατρική φροντίδα μετά από μια εβδομάδα εμμένοντος βήχα και τελικά χρειάστηκε να νοσηλευθεί και να τεθεί σε μηχανική υποστήριξη. Αφού αποκλείσαμε όλα τα πιθανά αίτια, υποψιαστήκαμε ότι η αιτία ήταν τα υγρά ατμίσματος με επίγευση. Η οικογένεια του νεαρού ανέφερε ότι άτμιζε καθημερινά διάφορα μείγματα με γεύση και τέτραϋδροκανναβινόλη (THC)».

Η Δρ. Karen Bosma σημειώνει επιπλέον ότι «το νέο αυτό πρότυπο νοσηρότητας των αεραγωγών που συνεπάγεται το άτμισμα οδηγεί σε χρόνια απόφραξη που είναι διακριτή από την κυψελοειδή βλάβη που χαρακτηρίζει το πνευμονικό τραύμα συνεπεία ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος και έχει αναφερθεί κυρίως στις ΗΠΑ και επτά περιπτώσεις στον Καναδά».

Οι ειδικοί στο άρθρο περιγράφουν λεπτομερώς το περιστατικό του 17χρονου καθώς και το θεραπευτικό σχήμα που του χορήγησαν. «Η περίπτωση της οξείας βρογχιολίτιδας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή είναι μια νέα διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση. Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης του ασθενή στο άτμισμα υγρών με γεύση, υποψιαστήκαμε ότι η βρογχιολίτιδα μπορεί να είχε αναπτυχθεί σε αυτόν, όπως και στους εργάτες των εργοστασίων που φτιάχνουν ποπ-κορν για μικροκύματα λόγω εισπνοής διακετυλίου», σημειώνεται στο άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η περίπτωση του νεαρού έχει ήδη τεθεί υπό περαιτέρω διερεύνηση από τις καναδικές υγειονομικές αρχές. Και μπορεί να γλίτωσε τη διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων αλλά δυστυχώς η βλάβη στους πνεύμονές του είναι μόνιμη. Επί του παρόντος αναρρώνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και φυσικά θα πρέπει να απέχει δια βίου από το άτμισμα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ