2019-12-03 10:42:43
Φωτογραφία για Νέο φάρμακο για την ενδομητρίωση – Μειώνει τον πόνο των γυναικών

Ένα νέο φάρμακο έχει εγκρίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το οποίο μειώνει τον πόνο των γυναικών που ζουν με μέτρια έως σοβαρή ενδομητρίωση.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου «elagolix» για τη θεραπεία του πόνου της ενδομητρίωσης (διαβάστε περισσότερα). Είναι η πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία που εγκρίνεται μία από του στόματος θεραπεία, ειδικά για τον πόνο της ενδομητρίωσης.

Ποιες γυναίκες αφορά;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση. Όταν μία γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση, ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται σε σημεία του οργανισμού όπου δε θα έπρεπε να υπάρχει. Το έκτοπο ενδομήτριο προκαλεί πόνο στη λεκάνη, στη μέση και στην κοιλιά, αυξημένη αιμορραγία κατά την περίοδο, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, εξαιρετικά επώδυνες εμμηνορροϊκές κράμπες, πόνο κατά την ερωτική πράξη και υπογονιμότητα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για την ενδομητρίωση. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πόνου και αντισυλληπτικά που μπορεί επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ιστών. Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιστού, η οποία ανακουφίζει από τα συμπτώματα, χωρίς να σημαίνει ότι δε θα αναπτυχθούν εκ νέου εστίες ενδομητρίωσης. Συχνά το χειρουργείο αποτελεί λύση για την πιθανή υπογονιμότητα, όμως δεν αποκλείεται να χρειαστεί να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Το νέο φάρμακο έρχεται επομένως να καλύψει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό. 

Πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Το φάρμακο είναι ο πρώτος και μοναδικός από του στόματος ανταγωνιστής που καταστέλλει την απελευθέρωση των γοναδοτροπινών από την υπόφυση. Τον ορμονών, δηλαδή, που φαίνεται να σχετίζονται με την ενδομητρίωση. 

Το φάρμακο έχει εγκριθεί βάσει των αποτελεσμάτων δύο μελετών φάσης 3 για την ενδομητρίωση. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέτρια ή σοβαρή ενδομητρίωση. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, εκείνες που πήραν τη δραστική ουσία ανέφεραν σημαντική μείωση σε τρεις τύπους πόνου: αυτόν που εμφανίζεται καθόλη τη διάρκεια του κύκλου, πόνο της περιόδου και πόνο κατά την ερωτική πράξη. Επομένως, το φάρμακο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα συμπτώματα του πόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνει λύση στην υπογονιμότητα την οποία προκαλεί η ενδομητρίωση.

Η διάγνωση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα

Η έγκριση του νέου φαρμάκου δίνει στους γιατρούς μια ακόμα εναλλακτική επιλογή για θεραπεία για μια μερίδα γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση, εξηγεί ο κύριος Παράσχος. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι πολλές γυναίκες πάσχουν χωρίς να απευθύνονται στον γιατρό. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και τη λύση των προβλημάτων που αυτή προκαλεί, ανάμεσα στα οποία και η υπογονιμότητα. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης δεν είναι και τόσο εύκολη, όμως. Απαιτεί λαπαροσκοπική ανίχνευση. Συνήθως, εφόσον εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός προχωρά επεμβατικά. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν λύσεις και για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και για την υπογονιμότητα με την οποία σχετίζεται, με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν να καταφέρνουν να γίνουν μητέρες.

Διαβάστε περισσότερα για τη γυναικεία υπογονιμότητα εδώ:



Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr

E: [email protected]

F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242

Πηγή: New Scientist

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ