2019-12-05 13:32:01
Φωτογραφία για Επίθεση πειρατών σε ελληνόκτητο πλοίο στη Νιγηρία
Από το τάνκερ Nave Constellation κρατούνται όμηροι 18 Ινδοί ναύτες και ένας Τούρκος - Στις 4 Νοεμβρίου, ανοιχτά του Τόγκο, πειρατές είχαν επιτεθεί στο ΕΛΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ,

από το οποίο πήραν ομήρους, ανάμεσά τους και τον 20χρονο δόκιμο μηχανικό Δημήτρη Γκιάτη

Στις 4 Νοεμβρίου, το ελληνόκτητο τάνκερ ΕΛΚΑ Αριστοτέλης δέχθηκε επίθεση από πειρατές ανοιχτά του Τόγκο. Τότε, ανάμεσα στους ομήρους που πήραν, ήταν και ο 20χρονος Έλληνας δόκιμος μηχανικός, Δημήτρης Γκιάτης. Έναν μήνα μετά, σημειώθηκε δεύτερο «κρούσμα» πειρατείας σε ελληνόκτητο τάνκερ και συγκεκριμένα στο Nave Constellation, αυτή τη φορά ανοιχτά της Νιγηρίας.

Οι ένοπλοι πειρατές που επιτέθηκαν στο πλοίο απήγαγαν 19 ναυτικούς. Πρόκειται για 18 Ινδούς και 1 Τούρκο, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο. Η επίθεση των ενόπλων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το πλοίο -υπό σημαία Χονγκ Κονγκ- βρισκόταν 100 ναυτικά μίλια νότια της νήσου Μπόνι, στη Νιγηρία.


Οι πειρατές άφησαν στο τάνκερ 7 μέλη του πληρώματος. Αυτοί, με εντολή της εταιρείας, μετέφεραν το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλές σημείο και περίμεναν ενισχύσεις. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν υπήρξε ζημιά στο πλοίο, ή θαλάσσια ρύπανση, από την επίθεση των πειρατών.

Ήδη, οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις διεθνείς υπηρεσίες, βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να εντοπιστούν οι πειρατές και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για τους ναυτικούς που κρατούνται.

Ο εκπρόσωπος του πλοιοκτήτη τόνισε: «Η Navios ως πλοιοκτήτες και η Anglo Eastern ως Διευθυντής Πληρωμάτων έχουν σαν προτεραιότητα την ασφάλεια και την έγκαιρη επιστροφή των 19 ατόμων που απήχθησαν από τους πειρατές. Όλες οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κράτους της σημαίας, έχουν ειδοποιηθεί και ανταποκρίνονται και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη απελευθέρωσή τους».

Η ομηρία του 20χρονου Δημήτρη Γκιάτη

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου πειρατές είχαν επιτεθεί σε άλλο ελληνικό τάνκερ, ανοιχτά των ακτών του Τόγκο και πήραν ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, ανάμεσά του και έναν Ελληνα.

Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation. Η European Product Carriers έχει στόλο 19 δεξαμενοπλοίων (έξι εκ των οποίων είναι υπό ελληνική σημαία) και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ, εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, δεύτερη μεγαλύτερη σε τζίρο, στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Μετά λύπη μας επιβεβαιώνουμε ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορούσε το "ELKA ARISTOTLE" στην Λομέ, Τόγκο στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς προς το παρόν, κάτι περισσότερο εκτός από το ότι η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Το δεξαμενόπλοιο και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ