2019-12-07 10:37:40
Φωτογραφία για Πόσο ανθεκτικά είναι τα δημόσια κτίρια από έναν ισχυρό σεισμό;
Χιλιάδες ακίνητα στην Αττική παραμένουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 1999

Ο φονικός σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου προκάλεσε εκτός από το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια που είτε κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια είτε παλαιότερα.

Ο σεισμός αυτός άνοιξε και πάλι στη χώρα μας, το μεγάλο θέμα με την εξέταση των δημόσιων κτιρίων, αλλά και των ακινήτων και κατά πόσο αυτά είναι ανθεκτικά σε έναν ισχυρό σεισμό.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρας ανήρτησε στο λογαριασμό του στο facebook τα εξής: «Οι ισχυροί σεισμοί στην Ελλάδα γίνονται συνήθως σε υποθαλάσσιες εστίες και υπάρχει απόσβεση της ενέργειας με λίγες ζημιές. Το καλοκαίρι ένας «μέτριος» σεισμός 5,1 ρίχτερ σε χερσαίο ρήγμα της Αττικής δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα σε πλήθος κτιρίων της πρωτεύουσας. Το γεγονός ότι οι έλεγχοι δημοσίων κτιρίων καθυστερούν επι σειρά ετών δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες. Όπως συνεργείο πολιτικών μηχανικών έσπευσε στην γειτονική Αλβανία έτσι ακριβώς να γίνει και σε όλες της περιφέρειες και δήμους της Ελλάδας».


Σύμφωνα με τους ειδικούς, χιλιάδες ακίνητα στην Αττική παραμένουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 1999. Μάλιστα σε δηλώσεις του στο Protothema.gr ο καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης ανέφερε ότι 20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας δεν έχει γίνει ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος σε κτίρια.

«Μια από τις μεγάλες ανοιχτές πληγές που μας άφησε ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 είναι ότι μέχρι σήμερα 20 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε δημόσια κτίρια, ενώ σε 10.000 περίπου κτίρια οι ζημιές δεν επιδιορθώθηκαν όπως θα έπρεπε.

Μετά τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας εκδόθηκε υπουργική απόφαση για έλεγχο όλων των κτηρίων Δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας τα οποία είναι περίπου 80.000. Από αυτά έχουν ελεγχθεί μόνο 16.000 μέχρι σήμερα και μιλάμε μόνο για οπτικό έλεγχο. Όχι για λεπτομερή αναλυτικό έλεγχο. Άρα ελέγχονται ας πούμε 1000 κτήρια το χρόνο σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα 64.000 κτίρια πρέπει να περάσουν άλλα 64 χρόνια».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ