2019-12-11 18:44:38
Φωτογραφία για Γ. Ζαββός: Με τον «Ηρακλή» οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία
«Το σχέδιο ''Ηρακλής'', δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η Ν.Δ. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον ''Ηρακλή''», είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μηχανισμός ώστε το Δημόσιο να γνωρίσει ποια είναι η πορεία των τιτλοποιήσεων
. «Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο». 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με τον «Ηρακλή» δίνεται η δυνατότητα για μια συστημική λύση. Όχι για μια λύση βήμα-βήμα. Αλλά μια συστημική λύση όπου, με βεβαιότητα, δίνεται η εγγύηση των 12 δισ., με σκοπό να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, σε ύψος, τουλάχιστον, 30 δισ. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να προσαρμόσει τα στοιχεία που θέλει, ανάλογα με την τιτλοποίηση και να μπει στο σχέδιο. «Δίνουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενοι στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, να προβούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μειώσεις που δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να πετύχουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, και ενώ δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος», είπε ο κ. Ζαββός. 

«Η εγγύηση που δίνει το ελληνικό Δημόσιο έχει σιγουριά. Εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης, δηλαδή, το ανώτερο τμήμα που έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα ξέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης και θα μπορεί να επενδύσει, με εμπιστοσύνη, στο ομόλογο του ''Ηρακλή''», ανέφερε ο Υφυπουργός και επισήμανε ότι για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση θα πρέπει να πουληθεί το 50+1, «γιατί τότε έχουμε μια απόδειξη, ειδικά για τη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ότι έχουμε μια λειτουργία της αγοράς. Δηλαδή, η αγορά τραβάει αυτή την τιτλοποίηση».

Ο Υφυπουργός απάντησε και σε όσους δηλώνουν ότι την εγγύηση θα την πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. «Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής».

Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει διότι για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, όπως αυτό του «Ηρακλή», πρέπει να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές, «δηλαδή, χαμηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων, κάτι που έγινε κατορθωτό με την κυβερνητική αλλαγή, ώστε οι τράπεζες να πληρώσουν χαμηλές εισφορές για την εγγύηση και παράλληλα να γίνει η κατάλληλη διαπραγμάτευση ώστε να στεφθεί με επιτυχία».

Από την πλευρά του, η τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο θα κριθεί στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής, Χάρης Μαμουλάκης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στις τιτλοποιήσεις, δεν θα ενταχθούν και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. 

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι σήμερα. Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής εποπτείας δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύσουν την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση και αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών, σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε ο κ. Μαμουλάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της απελθούσας Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ήταν πολυδιάστατο και περιελάμβανε πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό το σχέδιο έχει αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους διαφάνειας ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν για τις επερχόμενες αλλαγές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ