2019-12-13 09:09:52
Φωτογραφία για Αμετάθετο Στρατιωτικού Προσωπικού με το Πέρας 25 ετών
ΠΡΟΣ   :  κ.κ. Βουλευτές

                ΑΔΦ Σερρών

                Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Αρ. Πρωτ. : 51

Σέρρες: 11 Δεκ 2019

ΚΟΙΝ.   :  Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.-Μέλη Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.

                Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)

     ΘΕΜΑ  :  Αμετάθετο Στρατιωτικού Προσωπικου με το Πέρας 25 ετών

1.       Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφεριακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.), κατόπιν των τιθέμενων στόχων της, αιτημάτων μελών της και κατ’ ακολουθία του υπ’ αρίθμ.:3/10 Φεβ 2019 εγγράφου της επιθυμεί να αναδείξει εκ νέου το μείζον θέμα της μεταθετικότητας των εν ενεργεία στρατιωτικών των Ε.Δ. με την συμπλήρωση 25 ετών συνολικής υπηρεσίας καθώς η υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη (βλ. Υπόμνημα 1).

2.       Με το νόμο 3865/2010 (άρθρο 20§4) αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά στα 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας και ακολούθως προσαρμόστηκε με το νόμο 3883/2010 το καθεστώς της υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ε.Δ. Συνεπώς, επιμηκύνθηκε ο εργασιακός βίος ο οποίος πασιφανώς μετέρχεται υπό το απαιτητικό στρατιωτικό περιβάλλον που καθομολογείται ρητώς σε νομολογιακές και διοικητικής φύσης αποφάσεις.


3.        Η συνεχής και μονομερής επίκληση περί της συμφυούς-εγγενούς ιδιότητας-επαγγέλματος του στρατιωτικού με το καθεστώς μεταθετικότητας και της συνεπαγόμενης συμβατής διάσπασης του περιβάλλοντος πλαισίου της προσωπικής ζωής, η περί προτέρου σχετική γνώση των υπηρετούντων πριν την κατάταξή τους στις Ε.Δ., η επίκληση της υπέρμετρης δεσμεύσης της υπηρεσίας περί του αμετάθετου των στρατιωτικών πέραν των 25 ετών, ήτοι για διάστημα 1/3 του υπηρεσιακού τους βίου, με επιπτώσεις στο αξιόμαχο του στρατεύματος, θεωρεί το Σωματείο μας ότι αποτελούν γενικές αιτιολογίες καθότι θωρακίζουν ανεπιτυχώς την συμβατικότητα και συνεπώς στασιμότητα πράξεων διοικητικού εξορθολογισμού των συνθηκών που βιώνουν οι στρατιωτικοί και εν κατακλείδι ενισχύεται η αποστασιοποίηση ενεργειών, για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου μεταθετικότητας. Συνακόλουθα, οι τυχόν επιβαρύνσεις (40 έτη) πρέπει να συνοδεύονται και από ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη της περαιτέρω και σωρευτικώς αυξανόμενης σωματικής και ψυχικής επιβάρυνσης που υφίστανται τα στελέχη των Ε.Δ. εντός του παρατεινόμενου εργασιακού βίου στο αποδεδειγμένα απαιτητικό στρατιωτικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου έχοντας ίσες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

4.       Τα στελέχη των Ε.Δ. αν και τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως των προπαρατεθεισών διαλαμβανομένων συνθηκών αυτό δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί στο να τίθενται σε εν διαρκεί δυσμενή επαγγελματική και κοινωνική θέση στους κόλπους ενός Κράτους δικαίου. Απεναντίας η ένταξή τους στις Ε.Δ. πρέπει να μετουσιώνεται σε δίκαια ανταποδοτικά οφέλη λόγω της ιδιαίτερης φύσης των συνθηκών που μετέρχονται. Η απάλυνση της βεβαρυμμένης κατάστασής τους θεωρείται επιβεβλημένη τουλάχιστον με τη συμπλήρωση 25 ετών σε τόπο της επιλογής τους μετριάζοντας έναντι των λοιπών πολιτικών υπαλλήλων την ανισοκατανομή των Κρατικών βαρών που σε ουδεμία περίπτωση δεν δύναται εντούτοις να εξισορροπηθεί κοινωνικώς, οικονομικώς και υπηρεσιακώς.

5.       Η εφαρμογή του προμνησθέντος μέτρου δεν προσβάλει τη νομιμότητα καθόσον προσβλέπεται να εισαχθούν περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα εδράζονται σε βαθειά λελογισμένη χρήση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων σχεδίασης. Εξάλλου δύνανται να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ομαλής ροής στο μεταβατικό καθεστώς με αποφυγή ενδεχομένων υπερβατικών στοιχείων και υπέρμετρων περιορισμών της υπηρεσίας, αποφεύγοντας την υπερστελέχωση ή υποστελέχωση Μονάδων-Υπηρεσιών.

6.       Σε κάθε περίπτωση η εναρμονισμένη νομοθετική μεταβατικότητα δεν θα συμβάλει εις βάρος της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων τόσο ποσοτικά (στελέχωση) όσο και ποιοτικά (γνώσεις, εμπειρίες κ.ά.) καθόσον θα εναρμονίζεται απόλυτα με τις ενδελεχώς προσαρμοσμένες θέσεις των Πινάκων Οργάνωσης & Υλικού, που αποδίδουν τις επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς θα προσαρμόζεται στους διοικητικούς βαθμούς και στις διακρίσεις των άρθρων 1 και 3 του ν.3883/2010.

7.           Μετά τα παραπάνω η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.

προτείνει

νομοθετική αναθεώρηση και προσαρμογή πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των Ε.Δ. κατά την οποία με τη συμπλήρωση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος να μετατίθεται κατά προτεραιότητα στον τόπο μοναδικής δηλωθείσας προτίμησής του έως την απόληξη του στρατιωτικού του βίου, υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί και στον τόπο αυτό εδρεύει στρατιωτική Μονάδα-Υπηρεσία-Κατάστημα οποιουδήποτε Κλάδου των Ε.Δ., διαφορετικά σε τόπο που απέχει σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 60 χιλιομέτρων από αυτών, ανεξαρτήτως της περιφερειακής ενότητας του τόπου προτίμησης, ο οποίος και εξυπηρετείται με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και με ενδεδειγμένα δρομολόγια προσαρμογής του εν εφαρμογή ωραρίου της στρατιωτικής υπηρεσίας. Η μετάθεση να συντελείται, άνευ μοριοδότησης, βάσει διοικητικού βαθμού και σε αναδιαμορφωμένους ΠΟΥ, οι οποίοι να στελεχώνονται από προσωπικό δύο «ταχυτήτων-δεξαμενών». Σε κάθε περίπτωση να δημιουργηθεί «δεξαμενή» στελεχών έως 25 έτη υπηρεσίας, λογίζοντας το 62,5% του ανθρώπινου κεφαλαίου των Ε.Δ. και το υπόλοιπο 37,5% (από 25-40 έτη) να καταλογίζεται σε έτερη «δεξαμενή» πλήρωσης των ΠΟΥ, κυρίως σε επιτελικές-καθοδηγητικές επιχειρησιακές θέσεις, με απαραίτητη διασφάλιση της σταθερής εισδοχής στελεχών σε παραγωγικές και μή σχολές και με συνεχή επικοιροποιημένη προσαρμογή της στρατιωτικής θητείας. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής να εξαιρούνται οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και τα στελέχη που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ και ισότιμες αναγνωρισμένες σχολές αυτών λόγω των ιδιαίτερων παρεχόμενων κινήτρων οικονομικών και σταδιοδρομικής εξέλιξης στην ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία, καθώς και οι αιτούντες τοποθέτησης σε θέσεις υψηλής ευθύνης και όσοι έχουν εκπαιδευτεί με έξοδα της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό και δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο πρόσθετο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία. Συνεπώς το εν λόγω προσωπικό (από 25-40 έτη), ευρισκόμενο στην ακμή της αποδοτικότητάς του, θα συνεχίσει να συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση εμπειριών και γνώσεων νεότερων στελεχών. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ποσοστό 37,5% που θα περιέρχεται σε μετάθεση 25 ετών, εκτός των θέσεων ΕΟΘ, απομειώνεται δυναμικά ενώ παράλληλα ενισχύεται το ποσοστό 62,5% προς πλήρωση των ευαίσθητων επιχειρησιακά Μονάδων με έμπειρα Στελέχη για βέλτιστη εκπλήρωση του επιχειρησιακού έργου. Εν πάση περιπτώσει η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ. θεωρεί ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου δεν θα διαταράξει, υπό προϋποθέσεις, την υπηρεσιακή ευρυθμία των Ε.Δ. καθόσον επί πολλά έτη λειτουργούσε με δυνατότητα ελάχιστης παραμονής και δυνάμενης αποστρατείας με πραγματική 25 ετή πραγματική υπηρεσία.

8.           Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στα Τακτικά Μέλη μας στο πλαίσιο της αδιάλειπτης διαφάνειας που χαρακτηρίζει την Ένωση και την εν συνόλω πορεία των ενεργειών που τα αφορούν.

9.           Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών παρακαλείται για τις δικές της συλλογικές ενέργειες και την απάντηση στο τιθέμενο θέμα ώστε το Σωματείο μας να ενημερώσει τα μέλη του.

10.        Οι κ.κ. Βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του Έθνους, στους οποίους αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται προς αξιολόγηση και κρίση του τιθέμενου θέματος και για τις περαιτέρω εν αναμονή κοινοβουλευτικές ενέργειες, δια των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου το Σωματείο μας να ενημερώσει τα μέλη του.

11.        Ο ΑΔΦ Σερρών παρακαλείται, περί του ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματος, για τις περαιτέρω ενέργειές του στο πλαίσιο του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ Α' 45) «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας», των σχετικών απαντητικών χρονικών προθεσμιών και των διαλαμβανομένων της παραγράφου 8γ του άρθρου 30 Γ του Ν.1264/1982.

12.        Στα ΜΜΕ αποστέλεται το παρόν έγγραφο για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.

13.        Είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και διευκρίνιση καθώς και για περαιτέρω στοιχειοθέτηση των θεμάτων του Σωματείου μας τα οποία εδράζονται υπό δεδομένα αντικειμενικότητας, κοινωνικής και επαγγελματικής δικαιοσύνης με απόληξη την έλλογη εξομάλυνση του εργασιακού βίου των στρατιωτικών.

14. Χειριστής θέματος: Υπλγός (ΠΒ) Μακράκης Αθανάσιος, τηλ. 6947293370.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο-

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθανάσιος Μακράκης

Παναγιώτης Σαρακατσάνης

Υπολοχαγός (ΠΒ)

Λοχαγός (ΥΠ)
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ