2019-12-16 12:21:23
Φωτογραφία για Η επόμενη μέρα των επεισοδίων στο Ζάππειο και η στάση των συνδικαλιστών της Αριστεράς
"Μήπως δεν ήταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που διεύρυναν το θεσμό της 'ελαστικής' εργασίας στα νοσοκομεία, προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων;", αναρωτιέται ο Γιώργος Σιδέρης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Κοινά σημεία, αλλά και μεγάλες διαφορές παρουσιάζει η προσέγγιση των συνδικαλιστών της Αριστεράς στο θέμα της ημερίδας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.

Όπως προκύπτει από άρθρα και παρεμβάσεις τους, τόσο οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΚΕ, εμφανίζονται αντίθετοι με το πνεύμα της ημερίδας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Πλην, όμως, οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ καταγγέλλουν για τη στάση που επέδειξαν τέως κυβερνητικά και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα επεισόδια.

Σε άρθρο του στον "Ριζοσπάστη", ο Γιώργος Σιδέρης (φωτογραφία κάτω), μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στέκεται στις αναφορές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του επικεφαλής της παράταξης "Αγωνιστικό Μέτωπο" του ΣΥΡΙΖΑ στον ΠΙΣ.


Γράφει ο κ. Σιδέρης:

"Εκμεταλλευόμενος τη δημοσιότητα που πήρε η κινητοποίηση, εμφανίστηκε με ανάρτηση ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, που έδωσε '...θερμά συγχαρητήρια στους γιατρούς και τους εργαζόμενους που διέλυσαν την ημερίδα του ΠΙΣ για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας'.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος υπουργός μάς αποκαλούσε, την ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων, 'υπέρμαχους του Κούλη' έως και μία μέρα πριν αφήσει το υπουργικό του γραφείο.

Αλλά και μετά από την αλλαγή του στον κυβερνητικό θώκο, έλεγε για την ΟΕΝΓΕ: 'Οι επαναστάτες της αριστερής διανόησης της ΟΕΝΓΕ τι κάνουν; Δείχνουν κατανόηση στον Μητσοτάκη' Πάει πολύ οι μέχρι χτες κυβερνώντες να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς και κλάδους και να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να ξαναγίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Για να εφαρμόσουν μάλιστα την ίδια πολιτική που 'ξέπλυνε' τις αμαρτίες της ΝΔ και να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της βαρβαρότητας".

Από κοινού

Ο κ. Σιδέρης θυμίζει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέθεσαν από κοινού στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών:

"Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υποστηρικτή τη ΝΔ που εγκαινίασε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπική επιχείρηση;", αναρωτιέται, για να συνεχίσει:

"Μήπως δεν ήταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που διεύρυναν το θεσμό της 'ελαστικής' εργασίας στα νοσοκομεία, προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων";

Ο κ. Σιδέρης μένει και στη στάση συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει "πρώην τρόφιμο του υπουργείου Υγείας" και φέρεται να δήλωσε στις κάμερες:

"Η ημερίδα δυστυχώς ακυρώθηκε. Η εμπειρία από τις ΣΔΙΤ έχει δείξει ότι είναι ασύμφορες. Η κατάρτιση του προγράμματος της ημερίδας έγινε εν κρυπτώ.Τα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τις φυσιολογικές αποδόσεις επί του κεφαλαίου".

Μέτωπο

Σχόλιο για τα επεισόδια στο Ζάππειο έκανε, όμως, και η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη "Αγωνιστικό Μέτωπο". Οι επικεφαλής της Παράταξης σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η κινητοποίηση γιατρών και λοιπών υγειονομικών που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της ημερίδας που διοργάνωνε το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ για να προπαγανδίσει και να 'δειγματίσει' μεταξύ τυρού και αχλαδιού την ιδιωτικοποίηση - διάλυση του ΕΣΥ, είναι μια πραγματικά ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Μια ιδιωτικοποίηση που ούτε την περίοδο των μνημονίων δεν την αποτόλμησαν, τώρα που οσμίστηκαν ψητό, κάποιοι ολίγιστοι περιφέρουν αυτές τις βαθυστόχαστες απόψεις πασπαλισμένες με μερική διαΝΕΟση* ως εκδούλευση σε αυτούς στους οποίους επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί.

Το Μέτωπο χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την χθεσινή ματαίωση της φιέστας του επικοινωνιακού σόου των προθύμων, μιας και ήταν η πρώτη παράταξη που δημόσια μίλησε για τους λαγούς που τρέχουν στο λιβάδι του κρατικοδίαιτου Νεοφιλελευθερισμού, επισημαίνοντας τους κινδύνους της ανερμάτιστης συμπεριφοράς της παρούσας διοίκησης του ΠΙΣ, που βάζει απέναντι της την πλειοψηφία των νοσοκομειακών και έντιμων ελεύθερο -επαγγελματιών ιατρών.

Η, δε, κλήση των ΜΑΤ από την ηγεσία του ΠΙΣ και η καταστολή που επιχειρήθηκε απέναντι στους γιατρούς και υγειονομικούς δεν μας εκπλήσσει. Ο τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε άποψης αντίθετης στο νεοφιλελεύθερο δόγμα και η αλλεργία στο διάλογο πρέπει να παταχθούν στα πλαίσια του δόγματος 'Νόμος και Τάξη'. Συνεπώς μας προϊδέασαν επαρκώς για τη συνέχεια.

Θεωρούμε ότι η ματαίωση της εκδήλωσης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για έναρξη μιας καθολικής προσπάθειας διαλόγου, στη βάση του ιατρικού σώματος, που θα επιδιώξει Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να τοποθετηθούν απευθείας οι συνάδελφοι περί των φληναφημάτων ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε οι νοσοκομειακοί ιατροί στα πλαίσια της ΟΕΝΓΕ έχουν εκφράσει στην συντριπτική τους πλειοψηφία σαφώς την αντίθεση τους. Καιρός αυτό να αποτυπωθεί και στους Συλλόγους"...
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ