2019-12-17 11:32:37
Φωτογραφία για Υποπτες κινήσεις Τούρκων στον Έβρο-Τι συμβαίνει
Την ανησυχία τους γύρω από μια πιθανή επέκταση της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο και στην οριογραμμή του Έβρου εκφράζουν κύκλοι του Πενταγώνου μετά την ύψωση της τουρκικής σημαίας από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου την περασμένη Δευτέρα (09-12-2019)

του Γιώργου Διονυσόπουλου - [email protected]

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι, ενώ αρχικά κατέβασαν τη σημαία τους, έπειτα από λίγη ώρα την ύψωσαν για δεύτερη φορά επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να προκαλέσουν τους Έλληνες στρατιώτες που ευθύς εξαρχής είχαν λάβει θέσεις μάχης γύρω από τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Η τουρκική σημαία μάλιστα είχε τοποθετηθεί σε ένα σύρμα το οποίο είχε δεθεί μεταξύ δύο δέντρων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανής από μακριά, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμάται από Ελληνικής πλευράς, καταδεικνύει ότι πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια και όχι για «αυθόρμητη» κίνηση κάποιων μεμονωμένων Τούρκων στρατιωτών
. Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι υπό την πίεση των Ελλήνων στρατιωτών μέσα σε λίγη ώρα κατέβασαν για δεύτερη φορά τη σημαία τους, απέφυγαν να αποχωρήσουν από το σημείο αφήνοντας πίσω δύο στρατιώτες προκειμένου, ως φρουρά, να παρακολουθούν τις κινήσεις των Ελλήνων στρατιωτών. Μέχρι την επομένη, ωστόσο, και αυτοί είχαν αποχωρήσει εντελώς από την περιοχή, με αποτέλεσμα να σημάνει λήξη συναγερμού και για την Ελληνική πλευρά.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΣ, μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας η τουρκική πλευρά επιχείρησε να τεστάρει την Ελληνική ετοιμότητα επιλέγοντας με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω σημείο. «Η περιοχή στην οποία επέλεξαν να υψώσουν τη σημαία τους οι Τούρκοι στρατιώτες είναι αναμφισβήτητα Ελληνική, και αυτό ήταν και ο λόγος που αποχώρησαν, έστω και με λίγη καθυστέρηση για την "τιμή των όπλων". Επίσης, δεν πρόκειται για νησίδα αλλά για ξηρά η οποία ενώνεται με το τουρκικό έδαφος, αφού για την οριοθέτηση των συνόρων στον Έβρο χρησιμοποιείται η μέση ροή του ποταμού. Εξάλλου, όταν χαράχτηκαν τα σύνορα το 1923, η ροή του ποταμού ήταν λίγο διαφορετική, με αποτέλεσμα κάτι ανάλογο να συμβαίνει και αντίστροφα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι. Επίσης, προσθέτουν ότι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ένα από τα τέσσερα βασικά περάσματα παράνομων μεταναστών από το τουρκικό στο ελληνικό έδαφος και πιθανόν οι Τούρκοι να ήθελαν να δείξουν ότι επιτηρούν την περιοχή με στόχο να αποτρέψουν ενδεχόμενο επαναπροωθήσεων.

Ενίσχυση δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, πάντως, Έλληνες επιτελείς που παρακολουθούν και αξιολογούν την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση της κινητικότητάς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και περίπου δύο μήνες οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση των συνοριακών τους δυνάμεων τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού όσο και σε επίπεδο μέσων, προκαλώντας ανάλογη επαγρύπνηση και στην Ελληνική πλευρά των συνόρων. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των τουρκικών περιπόλων, τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετέχουν σε αυτές - και μάλιστα καθ’ όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση θερμικών καμερών, αλλά και καμερών ανίχνευσης κίνησης, οι οποίες τοποθετούνται μαζικά όχι μόνο στα δύσβατα και δύσκολο να ελεγχθούν σημεία του ποταμού Έβρου, αλλά ακόμη και σε περιοχές που θεωρητικά επιτηρούνται πλήρως από τα τουρκικά φυλάκια. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι έχουν γεμίσει με κάμερες ανίχνευσης κίνησης ακόμη και ολόκληρες δεντροστοιχίες, καταγράφοντας οτιδήποτε κινείται σε μια τεράστια περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια σειρά από έργα ξηλώματος των λεγόμενων «πύργων παρατήρησης». Πρόκειται επί της ουσίας για υπερυψωμένες σκοπιές οι οποίες έχουν μεν το πλεονέκτημα της ανεμπόδιστης μακρινής θέας εκατέρωθεν των συνόρων, ταυτόχρονα όμως έχουν και το μειονέκτημα ότι είναι ορατές από παντού.

Αν και σε πρώτη φάση οι Έλληνες επιτελείς θεωρούν ότι η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στον Έβρο σχετίζεται με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, δεν παραλείπουν να εκφράζουν και έναν σχετικό προβληματισμό εξαιτίας της γενικότερης κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επί της ουσίας, οι Τούρκοι επιδιώκουν μέσω της εγκατάστασης τεχνικών μέσων να καταγράψουν τυχόν προσπάθειες επαναπροώθησης μεταναστών που οι ίδιοι σπρώχνουν προς την Ελλάδα, προκειμένου εν συνεχεία να σύρουν τη χώρα μας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν κλίμα σε βάρος της σε διάφορα διεθνή fora καταλογίζοντας τις κατηγορίες για... κακομεταχείρισή τους. Ταυτόχρονα όμως, όπως εκτιμάται, όλος αυτός ο εξοπλισμός θα αξιοποιηθεί και για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών στο ενδεχόμενο που οι Τούρκοι θεωρήσουν ότι Έλληνες στρατιώτες περνούν τη συνοριακή γραμμή σε κάποια περιπολία τους.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 15/12/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ