2020-01-02 20:04:57
Φωτογραφία για DW: Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed
Ως μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου που σηματοδοτεί

ουσιαστικά την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.

Η επόμενη πράξη για τον ΕastMed θα παιχτεί μετά το 2022, σημειώνει η DW, αφού μετά τη σημερινή υπογραφή θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία.

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ακιντζί: «Η συμφωνία για τον EastMed δεν βοηθά το Κυπριακό»

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε με γραπτή ανακοίνωσή του την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ακιντζί μίλησε για ένα έργο το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από την ενεργειακή εξίσωση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ