2020-01-06 10:32:09
Φωτογραφία για Έκτακτο συμβούλιο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ζητάει η Γερμανία
Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Εκατέρωθεν απειλές από ΗΠΑ - Ιράν

Την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Ως Ευρωπαίοι, έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως σε αυτή την κατάσταση» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Προέτρεψε δε, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Τζουζέπ Μπορέλ, να επισπεύσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με την Κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία την Κυριακή ενέκρινε νομοσχέδιο για την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. «Είναι πρωταρχικό μας συμφέρον η σταθερότητα και η ενότητα του Ιράκ να μην πέσουν θύματα της πρόσφατης κλιμάκωσης» έσπευσε να σχολιάσει ο Μάας.


Σημειώνεται ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει περίπου 120 στελέχη στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve» του διεθνούς αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας, εφόσον είναι επιθυμητή και εφόσον το επιτρέπουν οι περιστάσεις», διαβεβαίωσε, παράλληλα. «Συζητάμε αυτή τη στιγμή εντατικά με τους εταίρους μας, στο Συμβούλιο του NATO, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και πάνω απ’ όλα με τις επαφές μας στο Ιράκ».

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά την επιχείρηση «εξόντωσης» του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε από τον αμερικανικό στρατό, κατόπιν εντολής του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Εκατέρωθεν απειλές από ΗΠΑ - Ιράν

Να χτυπήσει το Ιράν με «άνισο και δυσανάλογο» τρόπο προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας στις απειλές της Τεχεράνης για εκδίκηση, μετά την «εξόντωση» του Διοικητή της μονάδας «Quds» των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Η επίμαχη δήλωση επήλθε ως απάντηση στα «πυρά» των Δημοκρατικών, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλλουν προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αποτροπή κήρυξης πολέμου εναντίον του Ιράν. Άλλωστε, στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον Τραμπ, καθώς ο τελευταίος δεν είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για την επιχείρηση «εξόντωσης» του Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Φωνές, έστω και μεμονωμένες, παρατηρούνται και στους Ρεπουμπλικάνους, με τον βουλευτή Τσακ Σούμερ να δηλώνει «πολύ ανήσυχος», καθώς επρόκειτο για «κάτι, για το οποίο έπρεπε να είχε τοποθετηθεί το Κογκρέσο».

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει άπαντες «πλήρως ενήμερους». «Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα» διαμήνυσε, ωστόσο, ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για τη διεξαγωγή νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ανησυχία για τους πυρηνικού πυραύλους

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αξιωματούχος της αμερικανικής Κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής. «Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος» έσπευσε να προσθέσει, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της επιχείρησης δολοφονίας του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έσπευσε να απειλήσει την Ουάσιγκτον με αντίποινα και εκδίκηση, ενώ παράλληλα, προχώρησε στην περαιτέρω αποδέσμευση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την ιρανική πυρηνική δραστηριότητα (JCPOA).

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ