2020-01-08 13:00:39
Φωτογραφία για «Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία με τη Λιβύη»...
Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Atlantic Council, χαρακτηρίζοντας «γεωγραφικά γελοία» τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό. Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο. Για την Κύπρο στηρίζουμε τις συνομιλίες του ΟΗΕ. Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».


Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι «ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ». «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε« τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στάθηκε και στην σημασία της «κοινοβουλευτικής απουσίας της Χρυσής Αυγής μετά τις εκλογές του Ιουλίου».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει ο στόχος: «Ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

Στη συνέχεια και στρέφοντας εκ νέου το βλέμμα του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο πρωθυπουργός, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή», είπε ακόμα.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν υποστήριξα τη συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους. Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, υποστήριξε: «Δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ στα Σκοπιά ούτε στην Αλβανία. Αλλά ειδικά για την Αλβανία υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα. Το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ράμα είναι πως σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται. Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω» newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ