2020-01-12 06:00:18
Φωτογραφία για Οι 37 βαθμοί ΔΕΝ είναι πια η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι δεν ισχύει πια για τη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος το όριο των 37 βαθμών που θεσπίστηκε πριν από σχεδόν 170 χρόνια.

Νομίζετε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι μέχρι 37 βαθμοί Κελσίου; Αν ναι, πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέση θερμοκρασία σώματος μειώνεται και έτσι το όριο αυτό έχει πια αλλάξει.

«Η θερμοκρασία μας δεν είναι πια όση νομίζαμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Julie Parsonnet, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Αυτό που όλοι διδαχτήκαμε, ότι δηλαδή η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, είναι πλέον λάθος».

Το όριο των 37 βαθμών θεσπίστηκε το 1851, αλλά σύγχρονες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υψηλό. Πρόσφατη έρευνα σε 25.000 Βρετανούς, λ.χ., έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία σώματος είναι 36,1 βαθμούς Κελσίου.

Στη νέα μελέτη, η Dr Parsonnet και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις θερμομετρήσεις 677.423 ανθρώπων. Οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ 1862 και 2017.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μέση θερμοκρασία σώματος δεν παρέμεινε σταθερή όλ' αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, μειωνόταν κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία που περνούσε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι άνδρες που γεννήθηκαν το 2000, έχουν θερμοκρασία σώματος 0,59 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι όσοι γεννήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 2000 έχουν θερμοκρασία σώματος 0,32 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη απ' ό,τι όσες γεννήθηκαν το 1890.

Συνολικά, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η μέση θερμοκρασία σώματος είναι σήμερα κατά 1,6% χαμηλότερη απ' όση πριν από την βιομηχανική επανάσταση.

Ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, παραθέτοντας επίσης μερικές πιθανές εξηγήσεις γι' αυτά.

Όπως γράφουν, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι παρατηρούμενες διαφορές στη θερμοκρασία οφείλονται στην ελάττωση της χρόνιας φλεγμονής. Τον 19ο αιώνα τα επίπεδα της φλεγμονής ήταν ιδιαίτερα αυξημένα εξαιτίας παραγόντων όπως:

Η οικονομική ανέχειαΟι κακές συνθήκες διαβίωσηςΗ κακή υγιεινήΣοβαρές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση, ελονοσία) που προσέβαλλαν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμούΒαριές, χρόνιες μολύνσεις των τραυματιών πολέμου

Πλέον ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία έχουν επιτευχθεί τεράστιες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής και τη βελτίωση:

Στις συνθήκες υγιεινήςΣτην πρόσβαση στην τροφήΣτις συνθήκες διαβίωσης

Είναι επίσης πιθανό να μειώνεται η θερμοκρασία σώματος επειδή τα σπίτια μας είναι πολύ πιο ζεστά απ' ό,τι πριν από 170 χρόνια. Έτσι, ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται να δαπανά πολλή ενέργεια για να διατηρήσει ζεστό το σώμα.

«Από πλευράς Φυσιολογίας, είμαστε πολύ διαφορετικοί σήμερα απ' ό,τι κατά το παρελθόν», πρόσθεσε η Dr Parsonnet. «Το περιβάλλον διαβίωσής μας έχει αλλάξει, ούτε καν οι μικροοργανισμοί γύρω μας είναι πια οι ίδιοι. Αφού λοιπόν έχει αλλάξει το ανθρώπινο σώμα, έχει αλλάξει και η φυσιολογία του. Και η θερμοκρασία σώματος είναι πια χαμηλότερη απ' όση κατά το παρελθόν».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ