2020-01-13 10:36:20
Φωτογραφία για Πόσοι αλλοδαποί στρατιωτικοί αποφοίτησαν από τα ΑΣΕΙ αποτελώντας ένα ξεχασµένο γεωπολιτικό χαρτί
Εκατοντάδες οι ξένοι αξιωματικοί που σπούδασαν στην Ελλάδα

«Εγώ θα βουλιάξω τα τουρκικά πλοία αν έρθουν στη Λιβύη». Η αποφασιστική προειδοποίηση σε άπταιστα ελληνικά του αρχηγού του λιβυκού στόλου, ναυάρχου Φάρατζ Ελ Μαχντάουι, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έκπληξη στην ελληνική κοινή γνώμη. Ο κόσμος, όμως, είναι μικρός, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Του Μανόλη Γαλάνη - [email protected]

Το 1978 ο Λίβυος ναύαρχος, δεξί χέρι σήμερα του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, αποφοιτούσε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και 42 ολόκληρα χρόνια μετά δηλώνει περήφανος: «Δεκαοχτώ χρόνων μπήκα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σπούδασα σαν Έλληνας. Πέντε χρόνια μού έδειξαν το στρατιωτικό ήθος. Τους συμμαθητές μου δεν τους ξεχνάω. Μέναμε στη σχολή σαν αδέλφια».


Η περίπτωση του ναυάρχου Φάρατζ Ελ Μαχντάουι, ο οποίος διαμηνύει ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ θα πετάξουν στα σκουπίδια τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, συνιστά τη στρατηγική δικαίωση του θεσμού της φοίτησης αλλοδαπών στις παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που χρονολογείται από τις αρχές του 1960. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι το 1978, χρονιά αποφοίτησης του ναυάρχου, αποφοίτησαν 32 Λίβυοι από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο συνολικός αριθμός δε των Λίβυων οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει την περίοδο 1970-2019 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ανέρχεται σε 102, στελεχώνοντας στη συνέχεια την ηγεσία του στόλου της συγκεκριμένης χώρας-κλειδί για τα εθνικά μας συμφέροντα, τη στιγμή που 47 ομοεθνείς τους έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους από τη Σχολή Ικάρων το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, 266 αλλοδαποί αξιωματικοί αποφοίτησαν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μεταξύ 1970- 2019. Στη δεύτερη θέση των χωρών βρίσκεται η Ιορδανία και το Καμερούν με 24 ελληνομαθείς αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ακολουθεί η Τυνησία με 23, το Μπουρούντι με 16, με τη σχετική λίστα αποφοίτων να περιλαμβάνει 21 χώρες. Το τμήμα προπαιδευομένων αλλοδαπών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων λειτουργεί από το 1962, με πρώτους τους Ιορδανούς, τους Λίβυους, τους Αιθίοπες και τους Τυνήσιους σπουδαστές. Από το 1980 και μετά η διδασκαλία των μαθημάτων στο τμήμα απέκτησε ιδιαίτερη σημασία καθώς προετοιμάζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τους αλλοδαπούς στο να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του πρώτου έτους της σχολής, όπου εισάγονται με εξετάσεις.

Η φοίτηση των αλλοδαπών σπουδαστών με υποτροφία στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) της χώρας μας πραγματοποιείται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Μορφωτικής Βοήθειας. Πρόκειται για Πρόγραμμα Εθνικής Πολιτικής που αποσκοπεί στην πρόσκληση, εκπαίδευση και απόδοση αξιωματικών ικανών για τη στελέχωση Ενόπλων Δυνάμεων χωρών οι οποίες διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως χωρών με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να συνάψει ιδιαίτερες σχέσεις στο μέλλον.

Η εισαγωγή και φοίτηση αλλοδαπών στις στρατιωτικές σχολές της χώρας μας επιτρέπεται με την παρακάτω τρέχουσα σειρά προτεραιότητας: α) Βαλκανική χερσόνησος και Καύκασος, β) Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), γ) Μέση Ανατολή, δ) Βόρεια Αφρική, ε) Υποσαχαρική Αφρική, στ) Νότια Αφρική, ζ) Υπόλοιπη Ευρώπη, η) Ασία - Ωκεανία.

Στο μεταξύ, έντονη ελληνική επιρροή έχει και η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Βάσει του αρχείου του τμήματος Πολυεθνικής Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ, 126 Ιορδανοί αποφοίτησαν από τη Σχολή Ικάρων το διάστημα 1970-2019. Μάλιστα, 4 εξ αυτών έφτασαν στο ανώτατο αξίωμα της Αεροπορίας στη χώρα τους επισφραγίζοντας τη στενή σχέση με την Ελλάδα. Συνολικά οι αλλοδαποί απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων ανέρχονται σε 514. Στη δεύτερη θέση των χωρών συναντάμε το Σουδάν με 63 Ικάρους, ακολουθεί η Λιβύη με 47 πιλότους, οι 16 εκ των οποίων αποφοίτησαν μεταξύ 2010-2015. Οι Λίβυοι υπήρξαν οι πρώτοι αλλοδαποί σπουδαστές της σχολής το 1962.

Επιπλέον, απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων είναι 43 Τυνήσιοι, 42 υπήκοοι Μπουρούντι και 29 από το Καμερούν, ενώ από τους 16 Σύρους οι 12 ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους μετά το 2003. Όσον αφορά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τα τελευταία 49 χρόνια αποφοίτησαν 312 αλλοδαποί αξιωματικοί. Η πλειονότητά τους προέρχεται από την Αρμενία, με τους πρώτους από τους συνολικά 106 αξιωματικούς να αποφοιτούν το 1998 έχοντας φτάσει σήμερα στον βαθμό του συνταγματάρχη του αρμενικού Στρατού. Οι Αρμένιοι ευέλπιδες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα μας εκδηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία τα φιλελληνικά τους αισθήματα. Δεύτερη χώρα μετά την Αρμενία σε αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είναι η Αλβανία με 29, λαμβάνοντας το πτυχίο τους μετά το 2001. Ακολουθεί η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 20 ευέλπιδες, η Μολδαβία με 19, το Καμερούν με 17, η Συρία με 14 και η Ιορδανία με 12, ενώ συνολικά αξιωματικοί από 27 διαφορετικές χώρες έχουν σπουδάσει στη σχολή. Αναφορικά με τους 319 αλλοδαπούς αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, η πλειονότητα (104) προέρχεται από την Ιορδανία. Οι Ιορδανοί είναι οι περισσότεροι και μεταξύ των 124 αλλοδαπών από 12 χώρες που φοιτούν αυτή τη στιγμή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με σπουδαστές από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Αρμενία να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/01/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συνάντηση μετά από 35 χρόνια στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων!

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ