2020-01-15 10:07:21
Φωτογραφία για Χρυσοχοΐδης: Το επόμενο δίμηνο τα Εξάρχεια θα παραδοθούν στους κατοίκους τους..
Στα Εξάρχεια, στις εκκενώσεις των καταλήψεων στο Κουκάκι, αλλά και στην επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «10».

Όσον αφορά τα Εξάρχεια, ο υπουργός επισήμανε, ότι «οι αλλοδαποί που πουλάνε ναρκωτικά και κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στη χώρα, ενώ οι Έλληνες που παρανομούν θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει δείγμα από αυτούς στα Εξάρχεια».

Ειδικότερα ανέφερε: «Έχω λοιπόν λέω ότι είμαστε στα μισά του δρόμου γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει τη δεύτερη φάση εδώ και μία εβδομάδα, Να είστε βέβαιοι ότι στα Εξάρχεια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά ναρκωτικά ακόμη -έχουν φύγει τα χοντρά τα πολλά- αλλά υπάρχουν ακόμα, μαζί με πάρα πολλούς αλλοδαπούς οι οποίοι συλλαμβάνονται κάθε μέρα γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράνομοι
. Το τονίζω αυτό. Δεν μας φταίει κανένας αλλοδαπός που ζει στη χώρα νομίμως. Έχει αίτηση ασύλου ή έχει πάρει άσυλο ή είναι νόμιμα μετανάστης. Αυτοί όμως που πουλάνε ναρκωτικά, αυτοί που κυκλοφορούν με όπλα, αυτοί που αρπάζουν τις περιοχές του κόσμου δεν θα μείνουν στη χώρα. Οι δε ημεδαποί όσοι είναι θα πάνε στα δικαστήρια για να οδεύσουν προς τα εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια. Άρα λοιπόν η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της, μία ελεύθερη ανοιχτή γειτονιά πολύ σύντομα, να είστε βέβαιοι για αυτό. Δεν θα ξαναφύγουμε ποτέ...».

«Για πρώτη φορά υπάρχει μια έκπληξη από την πλευρά της κοινής γνώμης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ήταν πολύ έτοιμοι και είχαν οργανώσει ένα πακέτο πολιτικών πραγμάτων, νομοσχεδίων, το οποίο πραγματικά εξέπληξε ως προς την ωριμότητα και την εντιμότητά του. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε προεργασία και δημιούργησε μια πάρα πολύ θετική εντύπωση στους πολίτες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ εξέφρασε την άποψή του, ότι αυτή «είναι η χαρακτηριστικότερη περίοδος μετά την κρίση και γενικότερα στην μεταπολίτευση όπου υπάρχει ένα αίσθημα υψηλής αισιοδοξίας γιατί οι πολίτες έχουν τη διάθεση να μπουν σε μια νέα περίοδο κανονικότητας». «Κάθε μέρα η κυβέρνηση γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αν οι ροές είναι διαχειρίσιμες είμαι βεβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το πρώτο εξάμηνο του 2020» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε, μεταξύ άλλων την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε σχέδιο και στόχους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ εξέφρασε την πεποιθησή του ότι οι καταλήψεις κτιρίων ήταν αποτέλεσμα ατιμωρησίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στην αίσθηση της ατιμωρησίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια έκανε και μια συγκλονιστική αποκάλυψη: «Μέλη σπείρας που συνελήφθησαν πριν από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί 200 φορές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τις 200 φορές!» είπε καταφερόμενος εναντίον του νόμου Παρασκευόπουλου. «Όλη αυτή η συμπεριφορά με τις καταλήψεις, όλη αυτή η συμπεριφορά με το... με τις μολότοφ. Να σας πω για παράδειγμα υπήρχε διαφήμιση στο Airbnb για την Αθήνα, ελάτε στην Αθήνα στα Εξάρχεια, πετάς και μολότοφ χωρίς να τιμωρείσαι. Υπήρξε λοιπόν αυτή... αυτό το αίσθημα και η πραγματικότητα της ατιμωρησίας. Αλλά όταν... Σε μία δημοκρατία όπως ξέρετε υπάρχει το κοινωνικό συμβόλαιο», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ αποδιοργανώθηκαν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ αδρανοποιήθηκαν. «Από την Πατησίων και κάτω, μέχρι τον Κολωνό και το Μεταξουργείο είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επαναλαμβάνοντας ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα των καταλήψεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας από πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη μαζί με το οπτικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ανακρίσεις για να σημειώσει: «Όποιος αστυνομικός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του θα βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρξει αστυνομική βία».

Παιδιά πλουσίων οικογενειών μέσα στις καταλήψεις

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ με την Ολγα Τρέμη και τον Αντώνη Δελλατόλα, μιλώντας για τις επιχειρήσεις στο Κουκάκι, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχει το «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου», τονίζοντας ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς».

«Υπάρχει στη Ματρόζου όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια. Και απέναντι είναι ο αστυνομικός. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αστυνομικός δεν είναι.... δεν είναι το απέναντι... ο απέναντι στόχος ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε», ανέφερε.

«Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους» είπε και τόνισε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις παιδιά πλουσίων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ... Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών» είπε με έμφαση, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικοί θα φέρουν όλοι διακριτικά, «ώστε να ξέρει ο πολίτης με ποιον μιλά». Παρατήρησε, δε, ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό»
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ