2020-01-20 20:26:20
Φωτογραφία για Διευκρινίσεις Βερολίνου για τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Λιβύη: Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυναν τελικά οι διοργανωτές στην Τυνησία να συμμετάσχει στην Διάσκεψη και στην άρνηση της Τύνιδας να προσέλθει, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». «Εμείς αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων
. Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Χάφταρ χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Χάφταρ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

Λιβύη: Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Εν τω μεταξύ, την ετοιμότητα της Ελλάδας να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων και της εκεχειρίας στη Λιβύη, υπογράμμισε ανώτατη διπλωματική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις. Κοινή αίσθηση, επισήμανε η ίδια διπλωματική πηγή, είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε εκνευρισμένος από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτό.

Σήμερα, εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων σχετικά με την απόφαση του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τα Κράτη-μέλη, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Quadrantid Meteors through Orion
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Quadrantid Meteors through Orion
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ