2012-06-19 10:48:30
Φωτογραφία για «Ραντεβού» στις Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες πιέζουν για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και τις τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο μνημόνιο, ώστε να μπορέσει η οικονομία να βγει από τη βαθιά ύφεση. Η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου, τα δύο επόμενα σημαντικά ραντεβού για την Ελλάδα.

Με ανακούφιση και μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εταίροι μας στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, το αποτέλεσμα επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που απομακρύνει, τουλάχιστον άμεσα, τον κίνδυνο αναταραχής στις αγορές, που θα απειλούσε και τους άλλους αδύναμους κρίκους.

Γνωρίζουν ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη, αλλά έχοντας ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα για χαλάρωση της λιτότητας που έστειλε ο ελληνικός λαός, οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Για συγκεκριμένες αποφάσεις θα αναμένουν πρώτα το σχηματισμό κυβέρνησης που θα δεσμευθεί στην πολιτική μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την αξιολόγηση που θα κάνει τις επόμενες μέρες η τρόικα για την ακριβή κατάσταση της οικονομίας.


Την Πέμπτη στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη πολιτική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα διαφανούν και οι προθέσεις των εταίρων και κυρίως του Βερολίνου, το οποίο μετά τη σκληρή στάση που κράτησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρχίζει να στέλνει θετικά σημάδια για αλλαγές στο μνημόνιο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν εταίροι θα αφορούν δύο μέτωπα, την αναπροσαρμογή του δεύτερου μνημονίου και το «πακέτο» για την προώθηση της ανάπτυξης. Με δεδομένο ότι θα δοθεί ένα επιπλέον έτος στην Ισπανία, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, δηλαδή δύο έτη.

Η επιμήκυνση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στήριξης, και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία), δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα επιπρόσθετο «πακέτο» στήριξης για την Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όπως η κάλυψη του πρόσθετου κόστους από το προϊόν των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποφασιστεί μια επιμήκυνση και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και ίσως και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Το θέμα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυριαρχήσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, και φυσικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν θετικά και την Ελλάδα.

Η Ευρωβουλή στηρίζει την Ελλάδα

Αρωγός στη δύσκολη αποστολή της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κι αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις τόσο του Προέδρου του σώματος Μάρτιν Σουλτς, όσο και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεσμεύονται να στηρίξουν τα αιτήματα της χώρας, στο πλαίσιο της νέας διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση του μνημονίου.

Ο κ. Σουλτς σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, αφού αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει μια ευρεία και σαφή υποστήριξη της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, επισημαίνει πως έφτασε η ώρα να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ξεπεραστεί η κρίση, προσθέτοντας ότι οι Ελληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, και πως τώρα το βάρος των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να το επωμιστούν οι πολίτες με βάση τις δυνατότητές τους, ώστε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Σουλτς αναμένει να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο και θα επιδιώξει την επίτευξη των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών. «Οι Έλληνες αξίζουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας», ανέφερε, ενώ συγχαίρει τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ για τη νίκη του στις εκλογές και ενθαρρύνει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση συνασπισμού κατά τις προσεχείς ημέρες.

Εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δήλωση της ΝΔ ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προσθέτοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωβουλής στις συζητήσεις που θα έχει με τους εταίρους για ενδεχόμενες αλλαγές στο μνημόνιο. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε και η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει πρόσθετους τρόπους για να την βοηθήσει.

Καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς. «Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ προσωπικά τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για την εκλογική του νίκη, η οποία ήταν καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά», τόνισε ο κ. Μάρτενς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα βάλουν κατά μέρος τις ιδεολογικές τους διαφορές και θα σχηματίσουν μία βιώσιμη κυβέρνηση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Φυσικά, όταν ο Α. Σαμαράς σχηματίσει κυβέρνηση θα μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», επεσήμανε.

«Σοφή απόφαση»

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ (μέλη της είναι και οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ), Ζοζέφ Ντολ, σε δήλωσή του μιλάει για «σοφή απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος αποφάσισε ότι το μέλλον του βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης».

Το ΕΛΚ υποστηρίζει πλήρως τον Αντώνη Σαμαρά και τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που δεσμεύονται σ’ αυτό το στόχο, αναφέρει ο κ. Ντολ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού, συνδυασμένες με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα στο μονοπάτι της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Σχήμα ευρείας ευρωπαϊκής συμμαχίας»

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας ευρωπαϊκής συμμαχία, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις για έξοδο της Ελλάδας από την υφιστάμενη κρίση. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Πρόεδρος της Χάνες Σβόμποτα, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμεί το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας που να μπορεί να χειριστεί την κρίση και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Σβόμποτα, ο ηγέτης της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, νικητής των εκλογών, πρέπει να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με όλα τα προοδευτικά κόμματα για να σχηματίσουν μια ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση. «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο παρελθόν πολύ συχνά ήταν κατά των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, πρέπει τώρα να δείξει την προθυμία και την ικανότητά για ριζικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο κ. Σβόμποτα.

Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο και η νέα κυβέρνηση πρέπει να δράσει αμέσως, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους της για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσης και να εξεύρει κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για τον ελληνικό λαό. Από αυτή την άποψη, συνεχίζει, η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Σβόμποτα θεωρεί ότι ακόμη και στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα για τη χώρα και όχι μόνο για το κόμμα. "Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα ενισχύσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων» αναφέρει ο κ. Σβόμποτα. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για άμεση δράση σε διάφορους τομείς, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βρέθηκε πτώμα 60χρονου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρέθηκε πτώμα 60χρονου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ