2020-01-22 21:48:58
Φωτογραφία για Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ τις πατάτες στο ψυγείο

Οι πατάτες είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιούνται σε πολλά φαγητά.

Γι’ αυτό, πολλοί τις προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες και τις αποθηκεύουν στην κουζίνα τους. Κάποιοι όμως κάνουν το λάθος να τις βάλουν στο ψυγείο μόλις τις αγοράσουν, με σκοπό να μείνουν «φρέσκες» και να «κρατήσουν περισσότερο». Κάτι τέτοιο απαγορεύεται καθώς, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Γιατί απαγορεύεται να βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο

Η ψυχρή θερμοκρασία του ψυγείου μπορεί να μετατρέψει το άμυλο που βρίσκεται στις πατάτες σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή ή τηγανητή) σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σπιτικά πατατάκια / Φωτογραφία: ShutterstockΤι είναι το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού, βαφών και πλαστικών, καθώς και για την επεξεργασία πόσιμου νερού και αποχέτευσης, σύμφωνα με το National Cancer Institute

. Ο κύριος τρόπος μέσα από τον οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι στο ακρυλαμίδιο είναι το κάπνισμα, αλλά βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια, τα κράκερ, το ψωμί, τα μπισκότα, τα δημητριακά και ο καφές.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Σουηδία το 2002. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυξημένες ποσότητες θα μπορούσε να βλάψουν σοβαρά την υγεία και των ανθρώπων.

Πώς να μαγειρεύετε και να αποθηκεύετε τις πατάτες

Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στη διατροφή σας, δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τις πατάτες:

Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.Έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Αγγλίας έδειξε πως, όταν φτιάχνετε τηγανητές πατάτες, για να περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο πρέπει να μην τις αφήνετε να παίρνουν πολύ σκούρο χρώμα, αλλά να είναι πιο ανοιχτό το χρώμα τους πριν τις καταναλώσετε.Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα επίπεδα ακρυλαμιδίου με το να μουλιάζετε τις πατάτες σε νερό για 30 λεπτά πριν τις τηγανίσετε. Αλλά να θυμάστε πάντα να τις στραγγίζετε καλά πριν τις βάλετε σε καυτό λάδι.Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες πατάτες, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι χαμηλότερα, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ