2020-01-24 20:10:11
Φωτογραφία για Κωνσταντινούπολη: Αμετακίνητος ο Ερντογάν, «άφωνη» η Μέρκελ
Οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός να μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. Ενώ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων που φεύγουν από την επαρχία Ιντλίμπ προς την Τουρκία.

Υπέρ Σάρατζ ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε μόνους τους τους Λίβυους αδελφούς μας αυτές τις δύσκολες μέρες. Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση σύμφωνα με την απόφαση 2250 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε. «Δεν θα αφήσουμε μόνον του τον Αλ Σάρατζ, είμαστε αποφασισμένοι να τον στηρίξουμε και δεν κατανοούμε πώς αναγνωρίζεται από κάποιες χώρες ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ», συμπλήρωσε.


Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές χώρες «να παράσχουν περισσότερη και ταχύτερη βοήθεια στους Σύρους καθώς είναι ανθρωπιστική ευθύνη», όπως είπε. Ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Τουρκία και Γερμανία να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο, την οικονομία, τον τουρισμό, της επενδύσεις και την ενέργεια. Και αναφορικά με την πρόσφατη κλιμάκωση των αμερικανο-ιρανικών τριβών στη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν τόνισε ότι «το Ιράκ δεν πρέπει να επιτραπεί να παρασυρθεί σε νέο κλίμα χάους» Νωρίτερα, συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ενώ η κατάσταση στην Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, είπε ότι «το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα στην Άγκελα Μέρκελ ότι «οι χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν θα πρέπει να ευνοήσουν τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάρατζ, Πρωθυπουργού της Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Νωρίτερα, εγκαινιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του λιβυκού χάους στη Μεσόγειο.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ