2020-01-26 16:13:00
Φωτογραφία για Κακοσμία του στόματος.  Σε τι οφείλεται και πώς μπορεί να απαλλαγείτε;
του Γιώργου Κουτσικάκη, Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Η άσχημη αναπνοή ή κακοσμία του στόματος είναι μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση που κρατά σε απόσταση το συνομιλητή μας. Μπορεί να συμβαίνει κατά περίπτωση ή να είναι μία χρόνια κατάσταση.

Ένα 20% του πληθυσμού υποφέρει από κάποιου βαθμού κακοσμία του στόματος.

Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από στοματικά αίτια ή εξωστοματικά.

Εξωστοματικά αίτια:

· Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως κρεμύδια, σκόρδα, ο καφές κ.λ.π.  προξενεί παροδική δυσοσμία. Η χαμηλή σε  υδατάνθρακες δίαιτα έχει ως αποτέλεσμα την καύση των λιπών για παραγωγή ενέργειας που προξενεί την δυσάρεστη εκπνοή σάπιου μήλου.

· Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος.

· Παθήσεις ή φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία.

· Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδη διαβήτης.

· Φλεγμονές των αμυγδαλών.

· Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

· Φλεγμονές του αναπνευστικού.

Σε ορισμένα αυτά τα αίτια η δύσοσμη απόπνοια προέρχεται από ουσίες που μεταφέρονται με το αίμα.

Η νηστεία.Το άγχος.

Κακοσμία σε νήπια μπορεί να δηλώνει ιατρικό πρόβλημα και πρέπει να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι παροδικές.

Ενδοστοματικά αίτια:

· Η συσσώρευση μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών στη ράχη της γλώσσας στο πίσω μέρος είναι η σημαντικότερη αιτία της κακοσμίας.

· Η κακή στοματική υγιεινή που με τη συσσώρευση μικροβίων στην ουλοδοντική σχισμή προξενεί ουλίτιδα. Η ουλίτιδα εξελίσσεται  σε περιοδοντίτιδα  και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν βαθείς θύλακοι, έχουμε κακοσμία. Αυτή είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία. 

· Χαλασμένα δόντια, οδοντικές ανωμαλίες στη σύγκλιση, οθοδοντικοί δακτύλιοι, κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες που συγκρατούν υπολείμματα δοντιών, οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται  προξενούν κακοσμία.

· Η ξηροστομία επίσης όπως και η πρωινή αναπνοή.

· Μετεξακτικά φατνία η πληγές στο στόμα

Αν και υπάρχουν ιατρικές μέθοδοι με χρήση ειδικών συσκευών για τη διάγνωση, ο πάσχων θα πρέπει να το υποψιαστεί όταν ο διπλανός του ‘’κρατάει απόσταση ασφαλείας’’.

Η αντιμετώπιση της ενδοστοματικής  δυσοσμίας συνίσταται:

· Καλή στοματική υγιεινή.

· Καθαρισμός της ράχης της γλώσσας με μαλακή οδοντόβουρτσα ή με ειδικούς καθαριστήρες ή ακόμα και με το εσωτερικό ενός κουταλιού του τσαγιού. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα.

· Καθαρισμός των κινητών προσθετικών εργασιών.

· Επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό ή θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας όπως και αντικατάσταση προβληματικών προσθετικών εργασιών ή σφραγισμάτων.

· Αντιμετώπιση της ξηροστομίας όταν υπάρχει.

· Χορήγηση ειδικών στοματοπλυμάτων, οδοντοκρεμών ή δισκίων  που αντιμετωπίζουν εκείνα τα μικρόβια που προξενούν τη δυσοσμία.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.

 τηλ 210-8056112

http://www.dentistpefki.gr

E-mail: [email protected]

Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

Τι σοβαρό μπορεί να κρύβει η κακοσμία του στόματος; Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε;Άφθες, οι ενοχλητικές πληγές στο στόμα. Τι πρέπει να κάνετε;Πονόδοντος, Στοματικός πόνος. Ποιές μπορεί να είναι οι αιτίες του; Γιατί πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο όσο υπάρχει πόνος;Χρήσιμες πληροφορίες για τα λευκά σφραγίσματα. Ποια τα πλεονεκτήματά τους;21 καλές συνήθειες και συμβουλές για καταπληκτικά δόντιαΓνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια και ούλαΑπώλεια δοντιού, αιτία, συνέπειες, πρόληψη, αντιμετώπιση. Πώς και γιατί χάνεται ένα δόντι;5 σημάδια ότι χρειάζεστε καλύτερη στοματική υγιεινή. Κανόνες στοματικής υγιεινής (video)
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ