2020-01-26 16:13:53
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο για την επιλογή της νέας Ηγεσίας ΕΔ
Η επιθυμία του Πρωθυπουργού να σηματοδοτήσει κάτι νέο στο στράτευμα, η αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος σκλήρυνσης της ελληνικής στάσης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά κυρίως η γκρίνια και η παντελής έλλειψη επικοινωνίας στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν τα βασικά στοιχεία που την περασμένη Παρασκευή οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ στην απόφασή να προχωρήσει στην αλλαγή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, και ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Εδώ και πολλούς μήνες ήταν κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Πενταγώνου ότι οι σχέσεις μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστουδούλου και του Α/ ΓΕΣ Γ. Καμπά ήταν από ανύπαρκτες μέχρι σχεδόν συγκρουσιακές.


Η εικόνα είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω πολλών και διαφορετικών διαύλων. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν τρεις τουλάχιστον συσκέψεις με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου. Αποδείχτηκαν δε καθοριστικές για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καταλήγοντας σε δύο βασικά σενάρια ως προς τις αλλαγές στο στράτευμα - το ένα λίγο πιο ήπιο από το άλλο. Και τα δύο είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τις αποστρατείες των κυρίων Χριστοδούλου και Καμπά, την παραμονή του Α/ΓΕΑ Γιώργου Μπλιούμη και την τοποθέτηση του αρχηγού Στόλου, αντιναύαρχου Στέλιου Πετράκη, στο ΓΕΝ. Το πρώτο σενάριο ήθελε την αναβάθμιση του κ. Τσούνη από Α/ΓΕΝ σε Α/ΓΕΕΘΑ, την τοποθέτηση του διοικητή 1ης Στρατιάς Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΣ και την πλήρωση της κενής θέσης στην ηγεσία του Π.Ν. από τον αντιναύαρχο Πετράκη. Το δεύτερο σενάριο, που ήταν τελικά και εκείνο που υλοποιήθηκε, προέβλεπε την ανάληψη της θέσης του Α/ΓΕΕΘΑ από τον κ. Φλώρο, την τοποθέτηση του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, στη θέση του Α/ΓΕΣ, παραμονή του νυν Α/ΓΕΑ και διορισμό του κ. Πετράκη στο ΓΕΝ.

Τηλεφώνημα

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής που όριζε τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τίποτα δεν ήταν εντελώς δεδομένο, ούτε καν η άποψη του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος παρά τις όποιες ενστάσεις του για ορισμένες από τις επιλογές που υπήρχαν στο τραπέζι, εντούτοις ακολούθησε τη γραμμή που είχε ήδη χαραχτεί. Ο πρώην, πλέον, Α/ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς, έχοντας ως παρακαταθήκη το γεγονός ότι κατάφερε να συμμαζέψει κάπως τα οικονομικά του Στρατού Ξηράς, την επιχειρησιακή του επάρκεια, την καλή συνεργασία του με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τις άριστες σχέσεις που διατηρούσε παραδοσιακά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, πάλεψε μέχρι τέλους να παραμείνει στο στράτευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη η οποία, επικαλούμενη μια σειρά από λόγους, ζήτησε την παραμονή του κ. Καμπά στο στράτευμα, αίτημα όμως το οποίο, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, δεν έγινε δεκτό. Θετικά για τον κ. Καμπά κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μίλησε επίσης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Αντικρουόμενα συναισθήματα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε να ανακοινώσει στους ενδιαφερομένους τα αποτελέσματά του. Ο πρώην Α/ΓΕΣ Γ. Καμπάς δέχτηκε με κάποια πικρία την αποστρατεία του ανταπαντώντας σε αυτό το πλαίσιο στον ΥΕΘΑ. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου άκουσε τα νέα χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του, επιλέγοντας μάλιστα να αποχωρήσει από το γραφείο του στο Πεντάγωνο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, πράγμα που δεν συνήθιζε. Αντίθετα, ο πρώην Α/ΓΕΝ Ν. Τσούνης, ξέροντας εκ των προτέρων ότι είχε εξαντλήσει τα χρονικά του όρια στον εν λόγω θώκο, ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη συνεργασία τους, δίνοντάς του ταυτόχρονα το νέο αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 26/01/2020 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ