2020-01-28 10:59:01
Φωτογραφία για Στους 106 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα
Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα. Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Οι Αρχές της Κίνας, που έχουν ριχτεί στη μάχη εναντίον του νέου φονικού κοροναϊού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 106 ανθρώπους, αποφάσισαν να αναβάλλουν sine die την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.


Η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε εξάλλου από την πλευρά της σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Πρώτο κρούσμα μόλυνσης στη Γερμανία

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κινεζικό κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό Υπουργείο Υγείας. «Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό και έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρική άποψη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι οικείοι του ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις προφυλάξεις υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται. Το βαυαρικό Υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μολύνθηκε.

Η Γερμανία θα προστεθεί στις χώρες που απομακρύνουν εσπευσμένα υπηκόους τους από την περιοχή της πόλης Ουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία πλήττεται από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, καθώς η γερμανική Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να παραλάβει και να επαναπατρίσει 90 Γερμανούς που ζουν εκεί, έγραψε χθες Δευτέρα το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. Τα σχέδια της γερμανικής Κυβέρνησης έγιναν γνωστά ενώ οι Αρχές της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, επίσης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την κατεπείγουσα απομάκρυνση πολιτών τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, το Βερολίνο και το Πεκίνο συζητούν εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να σταλεί στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για να παραλάβει τους Γερμανούς. Η κινεζική Κυβέρνηση θα προτιμούσε να χρησιμοποιηθεί πολιτικό αεροσκάφος. «Η συντονιστική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης αποφάσισε ότι καταρχήν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να απομακρύνει τους Γερμανούς πολίτες που δεν νοσούν», σημείωσε αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Μένουν να διευθετηθούν επιχειρησιακά ζητήματα με την κινεζική πλευρά», συμπλήρωσε το στέλεχος του γερμανικού ΥΠΕΞ. Πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θα καταστεί αμέσως διαθέσιμο μεταγωγικό για τη μεταφορά γερμανών πολιτών αν προκριθεί αυτή η επιλογή αντί της χρήσης πολιτικού αεροσκάφους.

Έξι νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη

Οι υγειονομικές Αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα, διευκρινίζοντας ότι οι φορείς του είναι επισκέπτες από τη χώρα αυτή, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των ασθενών στην ταϊλανδική επικράτεια σε 14. Πέντε από τα νέα κρούσματα, πρόκειται για υπήκοους της Κίνας, ηλικίας έξι έως εβδομήντα ετών, μετέβησαν στην Ταϊλάνδη από την επαρχία Χουμπέι και είναι μέλη της ίδιας οικογένειες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Υποδιευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Ασθενειών Τάναρακ Πλιπάτ. Ο έκτος ασθενής είχε αναχωρήσει από την Τσονγκίνγκ, συμπλήρωσε ο Τάναρακ. Το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών θα ελέγχει στο εξής όλους τους επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, σύμφωνα με τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Σουχούμ Κατσαναπιμάι.

Ιαπωνία και Ν. Κορέα στέλνουν αεροσκάφη στην Ουχάν για τους υπηκόους τους

Η Ιαπωνία θα στείλει εντός της ημέρας στην Ουχάν αεροσκάφος για να παραλάβει περίπου 200 υπηκόους της από την πόλη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει προκαλέσει επιδημία ιογενούς πνευμονίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι. «Η κινεζική πλευρά μας ενημέρωσε ότι είναι πλέον έτοιμη να δεχθεί μια πτήση τσάρτερ. Η πρώτη πτήση για το Αεροδρόμιο της Ουχάν θα αναχωρήσει απόψε και θα μεταφέρει επίσης υλική βοήθεια, κυρίως μάσκες και μπλούζες προστασίας για τους Κινέζους και για τους Ιάπωνες πολίτες», τόνισε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας απευθυνόμενος στον Τύπο.

Η Νότια Κορέα σκοπεύει να στείλει αεροπλάνα αυτή την εβδομάδα για να απομακρύνει πολίτες της που βρίσκονται στην Ουχάν, την κινεζική πόλη στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε- κιούν. Τα αεροπλάνα θα φτάσουν στην Ουχάν ήδη από την Πέμπτη, εξήγησε στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου θέμα του οποίου ήταν οι προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Στο μεταξύ το Καζακστάν θα ζητεί ιατρικές βεβαιώσεις από τους Κινέζους που αιτούνται να λάβουν βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα, ενώ έχει σταματήσει την έκδοση ηλεκτρονικής βίζας ως προληπτικό μέτρο για τον περιορισμό του κοροναϊού, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σουχράτ Νουρισέφ. Ο Νουρισέφ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Πεκίνο να επιτρέψει σε 98 Καζάκους φοιτητές να φύγουν από την Ουχάν, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα.

Ψυχραιμία για τον κοροναϊό συνιστά ο ΠΟΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στη συνάντηση που είχε με τις αρχές του Πεκίνου, ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς δήλωσε ότι εγκρίνει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κινεζική Κυβέρνηση για να περιορίσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, πρόσθεσε το Xinhua. Ο Τέντρος σημείωσε επίσης ότι δεν συνηγορεί υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Κίνα και συνέστησε ηρεμία.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ