2020-02-01 08:30:56
Φωτογραφία για Brexit: Τέλος χρόνου - Η Βρετανία δεν είναι πια μέλος της ΕΕ - Η επόμενη μέρα
Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας έπαψε να αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Έπειτα από 47 χρόνια και 30 ημέρες μίας συχνά εξαιρετικά δύσκολης σχέσης, το Λονδίνο λογαριάζεται πλέον ως πρωτεύουσα τρίτης χώρας

Από το δημοψήφισμα, το 2016, οι Βρετανοί πολιτικοί και πολίτες που υποστήριζαν την άμεση έξοδό της χώρας τους από την ΕΕ,έκαναν λόγο για μια πράξη χειραφέτησης και μια ημέρα ανεξαρτησίας για μια χώρα που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου.

Mε ένα πάρτι στους δρόμους οι Βρετανοί γιόρτασαν το Brexit με μπύρες και συνθήματα. Υπήρχαν βέβαια και οι υποστηρικτές του Remain που γιόρτασαν διαφορετικά βγαίνοντας στους δρόμους με ευρωπαϊκές σημαίες.

Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμά του τόνισε πως είναι το Brexit είναι η αρχή και όχι το τέλος για τη Βρετανία και πως ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα.


Τι θα γίνει ωστόσο μετά το Brexit

Μέχρι το τέλος του 2020 όταν και αναμένεται να λήξει η λεγόμενη «μεταβατική περίοδος» που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν. Στην ουσία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να δεσμεύεται από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να μπορεί να έχει κανέναν λόγο για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις Συνόδους Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) ούτε να έχει εκπροσώπους στο μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, ήτοι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την 1η Φεβρουαρίου Φεβρουαρίου ξεκινούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ζητήματα όπως η πρόσβαση των Δανών και Ολλανδών αλιέων στα ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις . Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να τα «βγάλει πέρα» με 27 κράτη. Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και μόνο αυτά θα αποφασίσουν τους όρους της μελλοντικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την 1η Ιουλίου λήγει, βάσει της συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η προθεσμία για αίτηση παράτασης της μεταβατικής περιόδου Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρατείνει την μεταβατική περίοδο πέραν του τέλους του 2020 για ένα ή δύο χρόνια, αλλά οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

31 Δεκεμβρίου: Τέλος της μεταβατικής περιόδου

Το τέλος των δεσμών που συνδέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ίσχυαν εδώ και 47 χρόνια.

Χωρίς ουδείς να μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα την κατάληξη των διαπραγματεύσεων καθώς και τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, τα σημάδια δείχνουν την δημιουργία ενός υβριδικού έθνους: πιο φιλόξενο για το ξένο κεφάλαιο αλλά πιο εχθρικό απέναντι στους ξένους εργαζόμενους. πιο πράσινο και περισσότερο φιλικό απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά πιο συντηρητικό. Ένα κράτος περισσότερο «ελεύθερο» στην παγκόσμια σκηνή, αλλά περισσότερο αδύναμο να διαπραγματευτεί μόνο του (χωρίς τις ευρωπαϊκές πλάτες) διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Μια συναρπαστική περίοδος, τουλάχιστον έντεκα μηνών, ξεκίνησε και 27 κράτη - μέλη της ΕΕ αναμένεται να θέσουν πολλές και περίπλοκες απαιτήσεις από το Λονδίνο. Μια σελίδα κλείνει και μια νέα, η πιο δύσκολη ανοίγει. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η Βρετανία θα έχει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους, χωρίς να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων. Ένδεκα μήνες για ολοκλήρωση και εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας που να καλύπτει όλους τους τομείς, είναι σχεδόν ένα χαμένο στοίχημα και η παράταση της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ