2020-02-02 02:29:40
Φωτογραφία για Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του χειμωνιάτικου ντους;

Η θερμοκρασία έχει πέσει για τα καλά και ένα καυτό ντους δεν είναι άσχημη ιδέα. Είναι λογικό αρχίζετε να απολαμβάνετε  περισσότερο το ζεστό νερό στο ντους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που δε σας πειράζει αν το νερό είναι δροσερό.



Ειδικά, μετά από μία κουραστική και κρύα ημέρα, το ζεστό νερό που πέφτει στο σώμα μας, είναι μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη.

Μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τις “καυτές” συνήθειες και να ρίξουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μπάνιο. Οι ειδικοί λένε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τα χειμερινά μας ντους είναι εκείνη του χλιαρού νερού, αντί του καυτού.

Ειδικότερα, η δερματολόγος Sejal Shah εξηγεί στο Women’s Health ότι το καυτό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα μας και καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα. Ειδικά όταν τα μαλλιά είναι βαμμένα, το μόνο που καταφέρνουμε να κάνουμε λούζοντάς τα με καυτό νερό είναι να χαθεί γρηγορότερα το χρώμα.

Επιπλέον το ζεστό νερό απομακρύνει από την επιδερμίδα μας τα φυσικά έλαια που διαθέτει το σώμα μας, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να προκληθεί φλεγμονή ή ακόμη και παρουσία εξανθημάτων, ενώ αν υπάρχει κάποιο έκζεμα τότε επιδεινώνουμε την κατάστασή του.

Η ακραία ζεστή θερμοκρασία του νερού, λέει η Shah, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πτώση στην πίεση του αίματος, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα.

Από την άλλη, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα στο Reader’s digest. ο δερματολόγος Carl Thornfeldt λέει ότι το κρύο νερό “ενισχύει τις συσταλτικές ίνες γύρω από τους πόρους, τους μυς, και τις τρίχες, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η σφριγηλότητα του δέρματος”.

Φυσικά, με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι σχεδόν αδύνατον να απολαύσουμε το ντους ή το μπάνιο μας με τη συντροφιά του κρύου νερού. Έτσι, ο Δρ Thornfeldt συνιστά: “Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε ένα χλιαρό ντους και στη συνέχεια να ξεπλυθείτε με κρύο νερό για λίγα δευτερόλεπτα, για να εξακολουθείτε να λαμβάνετε τα οφέλη του κρύου νερού”.

“Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;”, που λέει και η ελληνική παροιμία.

Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί είναι σύμφωνοι, γενικότερα, ότι μάλλον πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να “αγκαλιάσουμε” περισσότερο το κρύο.

Τι κάνει το πολύ ζεστό νερό από την άλλη; 

Το πολύ ζεστό νερό απομακρύνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια που το κρατούν ενυδατωμένο κι έτσι μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην ξηρότητα, τη φαγούρα ή και το έκζεμα. Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το ντους όταν διαρκεί πολλή ώρα, ακόμη κι αν το νερό είναι χλιαρό προς ζεστό.

Παράλληλα, το πολύ ζεστό νερό προωθεί την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι αν έχει ήδη εκδηλωθεί ξηρότητα ή φαγούρα στο δέρμα η κατάσταση επιδεινώνεται. Σε ακραίες περιπτώσεις, το πολύ ζεστό νερό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συγκοπή (λιποθυμία), καθώς προκαλεί πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

.



Let's block ads! (Why?)

ΧΡΗΣΙΜΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ