2020-02-03 20:32:50
Φωτογραφία για Bloomberg: Η Ελλάδα... αγγίζει την επενδυτική βαθμίδα
Κάτι που πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν απίθανο, σήμερα είναι πια "θέμα χρόνου". Η Ελλάδα θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν για το θέμα στο πρακτορείο Bloomberg. Χρονικά, εκτιμάται πως σε 18 μήνες η Ελλάδα μπορεί να έχει πετύχει αυτό το σημαντικό στόχο.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να πετύχει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Κάσπαρ Χενζ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, ο οποίος είναι κάτοχος ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Ο Χενζ, όπως σημειώνει το Bloomberg ήταν ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα το 2012 και αναγκάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια πριν καλύψει τις ζημιές του. Τώρα, όμως, βλέπει την Ελλάδα ως «βασική συμμετοχή» από τη BlueBay.

Η μεταβολή της αίσθησης της αγοράς έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας στο κράτος αυτό να πουλήσει το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο ομόλογο του για περισσότερο από μια δεκαετία
. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περίπου 10 χρόνια, κι αφού προηγήθηκαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καθαρισμός των ισολογισμών των τραπεζών, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ομόλογα, καθώς τα κεφάλαια υψηλής ποιότητας που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαν να αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτινάξει την εικόνα μιας χώρας όπου οι επενδύσεις δεν είναι αξιόπιστες, καθώς η χώρα έγινε αποδέκτης της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η χώρα εκπλήρωσε το 2019 το στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα και προτίθεται να κάνει το ίδιο και το 2020, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που θα οδηγήσει στην έκκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021. Παρόλο που δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους 10,65 δις ευρώ για να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε στο 185% περίπου στο 2019 και, ενώ αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, η μείωση αποτελεί μια τάση που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει. Η ελληνική οικονομία αναμένεται επίσης να αυξηθεί περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αντίληψη έχει αλλάξει σαφώς», παρατηρεί ο Δημήτρης Δαλίπης, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Alpha Trust Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Α.Ε., η οποία μετείχε στην αγορά ομολόγων αυτής της εβδομάδας. Η μετάβαση σε «επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες δεν θα είναι εύκολη αλλά μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ