2020-02-03 20:45:10
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Θέμα χρόνου να μετατραπεί σε πανδημία o νέος κορονοϊός
Για έναν ιδιαίτερα μολυσματικό ιό που θα εξελιχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε πανδημία κάνουν λόγο οι ειδικοί σε μία προσπάθεια να προβλέψουν τις διαστάσεις που λαμβάνει παγκοσμίως ο νέος κορoνοϊός.

«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», υποστηρίζει στους «New York Times» ο καθηγητής Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε περισσότερα από 17.500 σε τουλάχιστον 23 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια ξεπεράσει τους 360. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κορονοϊοί SARS και MERS.


Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννέα μήνες, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών. Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων -τα θύματά του ήταν 349- ενώ ο MERS το ένα τρίτο.

«Στις πρώτες ημέρες της πανδημίας γρίπης του 2009, «μιλούσαν για τον Αρμαγεδών από το Μεξικό», δήλωσε ο Δρ Φαουτσι (ο ιός αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε περιοχές εκτροφής χοίρων στο Βέρακρουζ του Μεξικού.) «Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τόσο σοβαρή».

«Αυτό μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση του H1N1 από τον SARS, και ανησυχώ όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Δρ Πίτερ Πιό διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Ακόμα και 1 τοις εκατό θνησιμότητα θα σήμαινε 10.000 θανάτους σε κάθε εκατομμύριο ανθρώπους», πρόσθεσε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι ψάχνεις να βρείς;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι ψάχνεις να βρείς;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ