2020-02-04 06:32:32
Φωτογραφία για Η Κίνα θα επιδιώξει «ευελιξία» στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Μπορεί ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου να το αρνείται αλλά η επιδημία του

κορωνοϊού δίνει στις ΗΠΑ, ως «παράπλευρη απώλεια», έναν επιπλέον μοχλό πίεσης έναντι της Κίνας τόσο για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας όσο και για τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε κάποια «ευελιξία» στην εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης, που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, εν μέσω των προσπαθειών του Πεκίνου να συγκρατήσει την κρίση υγείας από την επιδημία του κορωνοϊου και απειλεί να επιβραδύνει την εγχώρια ανάπτυξη και να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Φεβρουαρίου περιλαμβάνει μια ρήτρα σύμφωνα με την οποία ΗΠΑ και Κίνα θα έρθουν σε συνεννόηση «σε περίπτωση που μια φυσική καταστροφή ή άλλο απρόβλεπτο συμβάν» εμποδίζει κάποιο από τα δύο μέρη να συμμορφωθεί με τη συμφωνία. Χωρίς να είναι σαφές ακόμα εάν η Κίνα έχει ζητήσει επίσημα μια τέτοια συνεννόηση, πηγές με γνώση του θέματος δηλώνουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα διαβούλευσης.


Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε λάβει κανένα αίτημα από την Κίνα για να συζητήσει ενδεχόμενες αλλαγές στις δεσμεύσεις του Πεκίνου για αύξηση των αγορών. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας, η Κίνα έχει δεσμευτεί για επιπλέον αγορές αμερικανικών προϊόντων αξίας 76,7 δισ. δολαρίων (σε σύγκριση με εκείνες του 2017) και για επιπλέον αγορές αξίας $ 123,3 δισ. το δεύτερο έτος. Οι αγορές αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Αμερικανούς αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί από τον πόλεμο των δασμών στον οποίο ενεπλάκησαν τα τελευταία δύο χρόνια ΗΠΑ και Κίνα και επιπλέον αποτελούν σημαντική εκλογική δεξαμενή στήριξης του Προέδρου Donald Trump.

Μείωση της αγοράς

Οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων για σόγια – ένα από τα βασικά προϊόντα που το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει – αντανακλούν την ανησυχία για ασθενέστερη ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι τιμές της σόγιας σημειώνουν πτώση για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Ιούλιο του 2014.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 360 και τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν σχεδόν τα 17.400, ενώ στις Φιλιππίνες αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός της Κίνας.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αξιολογούν εάν ο φετινός στόχος της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν παρουσιάζουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.

«Κατά κύριο λόγο πρόκειται για πρόβλημα δημόσιας υγείας και η πανδημία φυσικά βρίσκεται στην Κίνα, όχι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Kudlow σε συνέντευξή του προσθέτοντας ότι «Όσον αφορά την οικονομία, δεν βλέπουμε ουσιαστικό αντίκτυπο.»

Ερωτηθείς αν ο ιός θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης των ΗΠΑ στη δεύτερη φάση των εμπορικών συζητήσεων με την Κίνα, ο Kudlow δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού είναι «εντελώς ξεχωριστό από το εμπόριο, τις θέσεις εργασίας και όλα τα υπόλοιπα».

«Το ζήτημα είναι να τους βοηθήσουμε αν μπορούμε, προσφέροντας τη βοήθειά μας και τη συνεργασία μας. Είναι μια ανθρωπιστική προσπάθεια από την πλευρά μας – δεν έχει να κάνει με οικονομικές αντιπαλότητες», είπε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ