2020-02-07 11:27:07
Φωτογραφία για Ομιλία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων στη Βουλή
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι όλοι έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον τόσο για τα ‘Ναυπηγεία Ελευσίνας’, όσο και για τα προγράμματα ανάπτυξης πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού απ’ αυτά. Δεν θέλουμε να διακοπεί η λειτουργία των ναυπηγείων, αλλά ως Πολεμικό Ναυτικό και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, θέλουμε τις πυραυλακάτους. Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει τα πλοία του. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο πελάτης των ‘Ναυπηγείων Ελευσίνας’ και ο πελάτης έχει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα ότι τα πλοία που έχει αναθέσει στα ναυπηγεία να κατασκευαστούν καθυστερούν πάρα πολύ.

Επομένως, ναι να βρεθεί τρόπος συνέχισης λειτουργίας των ‘Ναυπηγείων Ελευσίνας’, αλλά όσον αφορά στην παράταση του χρόνου λειτουργίας, αν δεν έχουμε διαβεβαιώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, δεν είμαστε τόσο πρόθυμοι να την παράσχουμε. Κι αυτό θέλω να καταστεί σαφές.


Έχουμε δύο πλοία τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ, αδικαιολόγητα πολύ, και τα χρειαζόμαστε. Να μην εξηγήσω γιατί τα χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Νομίζω ότι είναι πασιφανές και επομένως, αποτελεί ανάγκη για χθες ει δυνατόν να παραδοθούν αυτά τα πλοία.

Η πυραυλάκατος «Νούμερο 6» έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 95%. Είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά όχι απολύτως. Θέλω να σας πω ότι ήδη εκτελούνται οι τελικοί έλεγχοι αποδοχής αιτημάτων του σκάφους εν όρμω, ενώ θα ακολουθήσουν και οι εν πλω δοκιμές. Εν ορμώ είναι η δοκιμή στο λιμάνι, έχει πέσει στο νερό, αλλά οι δοκιμές γίνονται στο λιμάνι, ενώ επίσης έχει λάβει χώρα περιορισμένης διάρκειας δοκιμαστικός πλους της πυραυλακάτου «Νούμερο 6» μέσα στον κόλπο της Ελευσίνας. Επομένως το σκάφος είναι στο νερό και γίνονται οι τελικές δοκιμές.

Όμως η πυραυλάκατος «Νούμερο 7» καθυστερεί ακόμα. Το πρόγραμμα κατασκευής έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 75%, κατά τα 3/4. Απομένει όμως ένα ικανό ποσοστό 25% και εξ αυτού του λόγου γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και των δύο πυραυλακάτων ως τις 31 Μαρτίου του 2020 οπότε και λήγει η παράταση που είχε δώσει το Πολεμικό Ναυτικό καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα. Επομένως ή θα απαιτηθεί η δρομολόγηση διαδικασίας για έγκριση νέας παράτασης νομοθετικής ρύθμισης ή θα συμβεί κάτι άλλο, διότι όπως ενδεχομένως ξέρετε, αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή για τα ‘Ναυπηγεία Ελευσίνας’. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής συνομιλεί ήδη και διαπραγματεύεται με τη διοίκηση των ‘Ναυπηγείων Ελευσίνας’. Η διαδικασία όμως αυτή δρομολογείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο βρισκόμαστε σε στενή επαφή αφού το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο.

Αναφορικά με τα κόστη, για να πω και τα υπόλοιπα στη δευτερολογία, που έχει δαπανήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Το συνολικό συμβατικό τίμημα ήταν περίπου 326 εκατομμύρια για τις δύο συγκεκριμένες πυραυλακάτους, δηλαδή την «Νούμερο 6»  και την «Νούμερο 7». Ισχύει μέχρι την ανάληψη συντονισμού ολοκλήρωσης της ναυπήγησης αυτών των πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια απαιτήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος που καθορίστηκε με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, παράταση εργασιών και πρόσθετη χρηματοδότηση. Το σύνολο των χρημάτων από το έτος 2016, κατά το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε τη χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα, ανέρχεται στο ποσό των 84,64 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και τέσσερα χρόνια δίνει λεφτά για τη ναυπήγηση των πλοίων και  όπως καταλαβαίνετε, έχει την απαίτηση να παραδοθούν οι δύο πυραυλάκατοι και να δοθούν στις επιχειρησιακές δομές του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τελικό κόστος του για τα δύο πλοία θα εξαρτηθεί ακριβώς και από το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το ρυθμό υλοποίησης της ναυπήγησης και το κόστος των συμβάσεων που θα συναφθούν για την ολοκλήρωσή τους. Επομένως, έχετε το κόστος ως τώρα, το κόστος που κατέβαλε το Πολεμικό Ναυτικό και το ποσοστό ολοκλήρωσης των δύο πυραυλακάτων.

Κλείνω λέγοντας ότι η θέση του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι πρέπει τα δύο αυτά πλοία -απαραίτητα για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πατρίδα- πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να καταστεί εφικτή αυτή η ολοκλήρωση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όχι με παρατάσεις στις παρατάσεις και καθυστερήσεις πάνω στις καθυστερήσεις.

Σας ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι όντως δεν εμπλέκεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Ούτε το ενδιαφέρει. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να παραδοθούν οι δύο πυραυλάκατοι το συντομότερο δυνατόν. Αυτό μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή.

Από κει και πέρα, μας ενδιαφέρει το ζήτημα συνέχισης της λειτουργίας των ‘Ναυπηγείων Ελευσίνας’. Αυτό ασφαλώς συνδέεται με την προσπάθεια να εξευρεθεί ένας επενδυτής. Ως στοιχείο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας νομίζω ότι τα ‘Ναυπηγεία Ελευσίνας’ μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας δηλαδή δουλειές, συντήρηση, ναυπήγηση, συγκεκριμένων σκαφών επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού προς όφελος και των Ενόπλων Δυνάμεων, της εθνικής οικονομίας, φυσικά και της τοπικής κοινωνίας. Αλλά πρώτα θα πρέπει να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση.

Ο χρόνος λήγει στις 31 Μαρτίου του 2020. Από κει και πέρα δεν είναι ειλημμένη απόφαση αν θα δοθεί παράταση για τη συνέχιση ναυπήγησης κι ασφαλώς εάν παρθεί τέτοια απόφαση μιας παράτασης, αυτή θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών και παράδοσης τουλάχιστον της πυραυλακάτου «Νούμερο 6», η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά όχι στο 100%.

Άλλες λύσεις που θα παρατείνουν την αγωνία και του Πολεμικού Ναυτικού, δεν νομίζω ότι είναι πρόσφορο να συζητηθούν εδώ. Όμως θα ήθελα να πω ότι δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία. Αντιθέτως είμαι αρκετά αισιόδοξος ως την προς την κατεύθυνση εξεύρεσης της τελικής λύσης όσον αφορά στον επενδυτή. Ήδη έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση προς τον ιδιοκτήτη, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή, δεν είναι δουλειά του Υπουργείου να εμπλακεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ούτε να ενθαρρύνει τη μία ή την άλλη πλευρά να τα βρουν. Αυτό είναι ζήτημα των διαπραγματευομένων με όρους ελεύθερης αγοράς.

Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει τα πλοία του. Θέλει και τα ‘Ναυπηγεία Ελευσίνας’ ζωντανά για να υποστηρίξουν το Πολεμικό Ναυτικό και στο μέλλον ως στοιχείο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Έχει καταβάλει όμως πάρα πολλά χρήματα, οι καθυστερήσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες και δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί η παράταση των καθυστερήσεων.

Σήμερα παρά ποτέ, αυτές οι δύο πυραυλάκατοι πρέπει να πέσουν το νερό, πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα και στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού για να τις αναπτύξει ανάλογα με την επιχειρησιακή δομή του.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση με πνεύμα εξεύρεσης λύσης, αλλά και επιτάχυνσης της διαδικασίας. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το παραδοτέο είναι βασικό στοιχείο αυτού του προγράμματος. Ο αγώνας για την αναζήτηση και την εξεύρεση επενδυτή δρομολογείται κι επισπεύδεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης κι είναι άλλο θέμα. Ελπίζω αυτό το διάστημα -μια και έχουμε πει ότι πλέον δεν υπάρχει διάθεση έτσι, να παρατείνουμε επ’ αορίστω αυτή την υπόθεση- να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς τους διαπραγματευόμενους για να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να έχει αυτά τα πλοία στη διάθεσή του κι εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μη ξεχνούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι ούτε εργοδότης, ούτε συνέταιρος: Είναι ο πελάτης. Ο πελάτης πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κατάστημα που έχει αναλάβει να τον εξυπηρετήσει ανάλογα με την εργασία που τού έχει αναθέσει, έτσι ώστε να ικανοποιείται. Αυτή τη στιγμή σαφώς έχουμε να κάνουμε με έναν μη ικανοποιημένο πελάτη ο οποίος καλείται να καταβάλει ακόμα περισσότερα για να μην ξέρει πότε θα έχει το προϊόν που έχει αναθέσει να του παραδοθεί! Όχι δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα.

Μπορεί να έχουμε άλλον ένα Γόρδιο Δεσμό να λύσουμε -πολλούς Γοργούς Δεσμούς έχουμε αναλάβει να επιλύσουμε αυτό το διάστημα σε αυτή την περίοδο- αλλά νομίζω ότι αν λειτουργήσουμε έτσι, θα τον λύσουμε και θα πάμε στον επόμενο και ούτω καθεξής Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται αυτά τα πλοία και θα τα παραλάβει το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστώ».
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ