2020-02-09 23:07:50
Φωτογραφία για Κάν’το όπως η Αmazon: Κέρδη: 13 δισ. – Φορολογικός συντελεστής; 1,2%
Το 2018 η Amazon δεν πλήρωσε ούτε δολάριο σε ομοσπονδιακούς φόρους στις ΗΠΑ, παρά τα 11 $δισ. κερδών. Το 2019, αν και ανακοίνωσε ότι πλήρωσε «δισεκατομμύρια σε φόρους» στην πραγματικότητα πλήρωσε μόλις $162 εκατ. – ουσιαστικά είχε φορολογικό συντελεστή 1,2% επί των $13,3 δισ. κερδών της στο ίδιο έτος.

«Εφαρμόζουμε όλους τους σχετικούς ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους, και οι φόροι που πληρώνουμε στο αμερικανικό κράτος είναι αντανάκλαση των συνεχιζόμενων επενδύσεών μας, των αποζημιώσεων στους εργαζομένους μας και τους τρέχοντες φορολογικούς κανόνες», ανακοίνωσε η εταιρία.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η εταιρία πλήρωσε τα παραπάνω $162 εκατ, ενώ είχε και 914 εκατ. αναβαλλόμενους φόρους. Οι αναβαλλόμενοι φόροι αξιοποιούνται από τις εταιρίες για να μειώσουν το φορολογητέο τους εισόδημα. Οι αναβαλλόμενοι φόροι της Amazon ήταν 565 εκατ το 2018, πρώτη χρονιά εφαρμογής των φοροαπαλλαγών Τραμπ. Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου μείωσαν την ίδια περίοδο τον κανονικό φορολογικό συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη από το 35% στο 21%.


Αν η εταιρία έπρεπε να πληρώσει φόρο με βάση το συντελεστή 21% ο λογαριασμός της θα ήταν $2,8 δισ. 17 φορές πάνω.

Η amazon ισχυρίζεται ότι πληρώνει δισεκατομμύρια φόρους – μέσω φόρων επί των πωλήσεων των προϊόντων της ή μέσω εισφορών υπέρ εργαζομένων. Αλλά αυτί οι φόροι δεν αφορούν τα κέρδη της εταιρείας, ούτε τους πληρώνει η ίδια. Τους πληρώνουν οι πελάτες στην πρώτη περίπτωση ή οι εργαζόμενοι στη δεύτερη.

Η άβολη αλήθεια είναι ότι η εταιρεία αποφεύγει να πληρώσει φόρο απολύτως νόμιμα κυρίως λόγω των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ – άσπονδος εχθρός κατά τα άλλα του επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ