2020-02-10 14:00:26
Φωτογραφία για Τι μπορεί να βάλει στο τραπέζι για τη Χάγη η Τουρκία
Γιατί η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δεν είναι το μόνο θέμα που έχει θέσει έως τώρα .Η Αθήνα επιμένει στη θέση πως η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Βασίλης Σκουρής

Τουλάχιστο οκτώ θέματα έχει θέσει στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών διαφορών η Άγκυρα, γεγονός που από μόνο του καθιστά ως ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως επιδιώκει παγίως η Αθήνα.

Η Τουρκία, κατά διαστήματα, πέραν της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που επανέφερε μετ’ επιτάσεως τελευταία μέσω του υπουργού της Άμυνας Χ. Ακάρ, έχει θέσει:

-Τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων από τη χώρα μας πέραν των έξι μιλίων, απειλώντας μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση με χρήση βίας και συγκεκριμένα με απειλή για κήρυξη πολέμου!

-Τα όρια του FIR Αθηνών.


-Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-διαφορά που αναγνωρίζει και η Αθήνα.

-Το εύρος του εναέριου χώρου (δέκα ναυτικά μίλια) σε σύγκριση με τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών μας υδάτων.

-Τις «γκρίζες ζώνες» (χωρίς να λέει ακόμα αριθμό νησιών) –με επίκεντρο τα Ίμια.

-Τα όρια της έρευνας και της διάσωσης στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα κάθε φορά που γίνεται ατύχημα στις αμφισβητούμενες ζώνες να …καιροφυλακτεί (ιδίως σε περιπτώσεις που επικρατεί ένταση μεταξύ των δυο χωρών) ένα θερμό επεισόδιο.

Η μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και στα γειτονικά νησάκια, καθώς και σε …Κρήτη, Ρόδο, Κάσο κλπ!

Από τα οκτώ παραπάνω θέματα, σε άλλα τα νομικά επιχειρήματα της χώρας μας είναι από πολύ ισχυρά έως ακλόνητα, σε άλλα λιγότερο ισχυρά.

Το ερώτημα είναι τι από όλα αυτά θα επιλέξει να θέσει πάνω στο τραπέζι η Άγκυρα, όταν και εάν έρθει η ώρα της υπογραφής συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη. Εκείνο που είναι φανερό αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι πως καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν λέει κάτι διαφορετικό από το ότι τυχόν προσφυγή δεν μπορεί να αφορά παρά την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο δεν το λένε πάντα καθαρά, αλλά όλοι φαίνεται να το εννοούν ΥΓ: Το ΚΚΕ, πάντως, τελευταία αμφισβητεί την ευθυκρισία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως ανέφερε με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Νews 24/7, ο Γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας…
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ