2020-02-11 11:54:28
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε επιτέλους η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στην μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε με την διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C. Ολιγωρία, καθυστέρηση ορισμού της Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και στην συνέχεια αντικατάσταση μελών της επιτροπής λόγο ασυμβίβαστου, από τον Αύγουστο 2018 που έληξε η συμφωνία διαπραγμάτευσης, ο ΕΟΠΥΥ ζημιώθηκε πάνω από 100.000.000 ευρώ. 

Σήμερα 11 Φεβρουαρίου το Υπουργεί Υγείας μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή.


Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019.

Ευχόμαστε να κινηθεί αρκετά πιο γρήγορα η Επιτροπή και για άλλα ακριβά φάρμακα που ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα. 

Το κράτος έχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η τιμή αποζημίωσης είναι υψηλή και όχι η μειωμένη τιμή που θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών, οι όλες διαδικασίες πηγαίνουν με βήμα σημειωτόν. Και να σκεφτούμε ότι μετά την ηπατίτιδα ακολουθούν εξίσου σημαντικές και κοστοβόρες θεραπείες για ασθενείς και ΕΟΠΥΥ.

Επιβάλλεται λόγο της κατάστασης να κινηθούν όλα πολύ γρήγορα.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ