2020-02-11 14:12:01
Φωτογραφία για Το αρχαίο αιγυπτιακό επιτραπέζιο παιχνίδι του θανάτου
[11/02/2020 - 13:59]

Το αρχαίο αιγυπτιακό επιτραπέζιο παιχνίδι του θανάτου

Το παιχνίδι – senet – έπαιξε σε όλα τα επίπεδα της αιγυπτιακής κοινωνίας (αριστερά) από την εμφάνισή της πριν από 5.000 χρόνια, μέχρι που έπεσε από τη δημοτικότητα περίπου 2.500 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, περίπου 700 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το παιχνίδι πήρε ένα πνευματικό στοιχείο, με αρχαία κείμενα που υπονοούσαν ότι πίστευαν ότι πρόσφεραν σύνδεση με τη μετά θάνατον ζωή. 

Τώρα, ένας εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι έχει βρει ένα board senet (πάνω και κάτω δεξιά) από τη μέση αυτής της αλλαγής – πιθανώς μια από τις πρώτες φορές του παιχνιδιού απεικόνισε το ταξίδι της ψυχής στον παράδεισο.

Το Senet παιζόταν σε ολόκληρη την αιγυπτιακή κοινωνία πριν από 5.000-2.000 χρόνια. Ωστόσο, πήρε ένα πνευματική διάσταση περίπου 700 χρόνια μετά την εφεύρεσή του Το Senet είχε αρχίσει να απεικονίζει το πέρασμα των ψυχών σε όλη τη σφαίρα των νεκρών. Ένας ειδικός πιστεύει ότι είχε εντοπίσει ένα σπάνιο συμβάν από τη μέση αυτής της αλλαγής

Ο στόχος του παιχνιδιού ήταν πιθανό να μετακινήσει πέντε πιόνια κατά μήκος ενός πλέγματος μέχρι το τετράγωνο 

Με βάση απομεινάρια αρχαίων κειμένων, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το senet ήταν πιθανώς ένα παιχνίδι για δύο παίκτες – το καθένα με πέντε πιόνια που κινούνται γύρω από το άξονα, που οποίο περιείχε ένα πλέγμα δέκα τετράγωνα σε τρία κάτω.

Οι παίκτες πιθανότατα έριχνανν μια μορφή ζαριών για να δουν πόσο μακριά θα μπορούσαν να μετακινήσουν ένα πιόνι σε κάθε στροφή, με τον πρώτο που θα  μετακινούσε και τα πέντε κομμάτια μέχρι το τέλος να είναι ο νικητής.

Κάθε ένα από τα πιόνια θα μετακινούσε δεξιά κατά μήκος της ανώτερης σειράς, πίσω αριστερά στη μέση γραμμή και έπειτα δεξιά στην κατώτατη σειρά, ολοκληρώνοντας το τριάντα και τελικό τετράγωνο στην κάτω δεξιά γωνία του δικτύου. 

Τα προτελευταία τέσσερα τετράγωνα χαρακτήριζαν σύμβολα που πιθανώς είχαν ιδιαίτερη σημασία – πιστεύεται ότι αυτά ήταν ίσως ίσο με το «χάσετε μια στροφή» ή «πηγαίνετε στη φυλακή» στα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια.

Όταν το παιχνίδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αρχαιολογικό αρχείο πριν από πέντε χιλιετίες, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι χρησίμευε ως κάτι άλλο εκτός από μια μορφή διασκέδασης. 

Πριν από περίπου 4.300 χρόνια, όμως, και η αρχαία αιγυπτιακή τέχνη των τάφων άρχισε να εμφανίζει εικόνες που απεικόνιζαν τον αποθανόντα να παίζει ενάντια στους ζωντανούς αντιπάλους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το senet προχώρησε από το να είναι ουσιαστικά μια αρχαία έκδοση του ludo σε κάτι πιο κοντά σε μια πλατφόρμα Ouija – έναν αγωγό μέσω του οποίου οι ζωντανοί θα μπορούσαν να επικοινωνούν με τους νεκρούς.

Στην πραγματικότητα, τα κείμενα από τα επόμενα χίλια χρόνια περιγράφουν το παιχνίδι ως μια αντανάκλαση του πέρασμα της ψυχής μέσω Duat στο αιγυπτιακό βασίλειο των νεκρών.

Στη μυθολογία, Duat είναι όπου οι ψυχές κρίθηκαν – με τη «ζύγιση της καρδιάς» – με εκείνες που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία επέτρεψαν να προχωρήσουν προς τον ουράνιο παράδεισο του Aaru, που επίσης αναφέρεται ως «Field of Reeds», σύμφωνα με kavalarissa

Δείτε περισσότερα sciencemagdailymailThe Journal of Egyptian Archaeology

Let's block ads! (Why?)



ΠΗΓΗ

Το αρχαίο αιγυπτιακό επιτραπέζιο παιχνίδι του θανάτου periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ