2020-02-12 08:30:34
Φωτογραφία για Έρχονται αυτόματες επιστροφές φόρου
Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά φιλοδοξεί να προχωρήσει εντός του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι επιστροφές φόρου είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις και προβλήματα που στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά και την οικονομία γενικότερα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2020 προβλέπεται η επίλυση των προβλημάτων με τις επιστροφές φόρου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που είναι φορολογικά ενήμερα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει δημιουργηθεί όλη η απαιτούμενη ηλεκτρονική υποδομή για την αυτόματη επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και των επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Η πίστωση των σχετικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται χωρίς αίτηση αλλά με την προϋπόθεση να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρούνται προβλήματα στις επιστροφές φόρων για τις ενήμερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς η ταχύτητα της επιστροφής πολλές φορές διαφέρει από εφορία σε εφορία, ενώ δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις που οι επιστροφές γίνονται αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» μεταξύ εφορίας και δικαιούχου.

Συμψηφισμοί - Υπερεισπράξεις

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής για την ολοκλήρωση του αυτόματου συμψηφισμού οφειλών των φορολογούμενων και επιστροφών φόρου.

Άλλη σημαντική παρέμβαση που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ είναι και η αυτόματη επιστροφή στους φορολογούμενους των υπερεισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί φορολογούμενοι εκ παραδρομής προχωρούν στην πληρωμή υψηλότερων ποσών φόρων από αυτούς που τους αναλογούν. Συνήθως είναι μικροποσά τα οποία για να επιστραφούν απαιτούνταν κάποια διοικητική διαδικασία, όπως η υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο και η έγγραφη εντολή από προϊστάμενο φορολογικής υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ