2020-02-12 23:54:06
Φωτογραφία για Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις εισφορές τους
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής την 20η Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστούν οι

διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Σε μάχη χαρακωμάτων έχουν επιδοθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) στην μετά Brexit εποχή.

Με τις έως τώρα προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θυμίζουν έναν προϋπολογισμό που μοιάζει με μια «πίτα» σαφώς μικρότερη αλλά με περισσότερα κομμάτια που πρέπει να μοιραστούν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τα κράτη – μέλη να αυξήσουν τις εισφορές τους ώστε η ΕΕ να καταφέρει να ανταποκριθεί σε μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως η η ενίσχυση της FRONTEX με 10.000 άνδρες και γυναίκες και η ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να στηρίξει υπάρχουσες δράσεις όπως το “Erasmus +”, και το ταμείο συνοχής.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής την 20η Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αρκετοί ευρωβουλευτές φοβούνται ότι η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη – μέλη, καθώς τα πρώτα καλούνται να καλύψουν το κενό που αφήνει στον προϋπολογισμό της Ένωσης η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, του δεύτερου μεγαλύτερου «καθαρού χρηματοδότη» μετά τη Γερμανία.

Τα στρατόπεδα που έχουν σχηματιστεί εντός της ΕΕ αποτελούνται από τους οπαδούς της «σύνεσης και της φειδούς» και τους οπαδούς της «μεγαλύτερης συνοχής». Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι χώρες που ονομάζονται «καθαροί χρηματοδότες», όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, οι οποίες επιθυμούν ένα προϋπολογισμό ύψους 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητεί έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΠ των κρατών – μελών. Θέση με την οποία συμφωνούν, λιγότερο ή περισσότερο, χώρες του δευτέρου στρατοπέδου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα κ.α

Παρόλο που οι διαφωνίες στη χάραξη των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών ήταν κάτι το συνηθισμένο τα προηγούμενα χρόνια, η παρούσα σύγκρουση δείχνει ότι το χάσμα ανάμεσα στα κράτη – μέλη είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν επιθυμούν περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια, ενώ άλλες όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία ζητούν τη διατήρηση των πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε προτείνει περικοπές 12% στο ταμείο συνοχής και 13% στην αγροτική πολιτική ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως η έρευνα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές ζητούν επίσης μέτρα ώστε η ΕΕ να μπορέσει να χρηματοδοτήσει άμεσα τον προϋπολογισμό της και να μην εξαρτάται από τις εθνικές συνεισφορές. Μια από τις προτάσεις είναι η επιβολή φόρου στα πλαστικά ή στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προβλέπει ότι μόλις το 6,7% θα χρησιμοποιηθεί για τις διοικητικές δαπάνες, ενώ το 93,3% προορίζεται για αναπτυξιακές δράσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο ομοσπονδιακός προυπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μεγαλύτερος από το 3,3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει ελάχιστη αισιοδοξία ότι οι «27» θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας ή εάν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η NASA ψάχνει για συνεργασίες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η NASA ψάχνει για συνεργασίες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ