2020-02-14 23:00:30
Φωτογραφία για «Στη χώρα των αθώων»: Ο Μίλτος Πασχαλίδης μελοποίησε το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Επρόκειτο να το τραγουδήσει με Νταλάρα και Μαχαιρίτσα αλλά τους πρόλαβε ο θάνατος - Ακούστε το τραγούδι

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του Μίλτου Πασχαλίδη με τίτλο «Στη χώρα των αθώων», από το Ogdoo Music Group.

Στα τραγούδια του δίσκου περιλαμβάνεται και το ομώνυμο, το οποίο είναι μελοποιημένο ποίημα που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που με την ιστορία και τον θάνατό του συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Όπως είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο ogdoo.gr, «ο δίσκος ξεκίνησε με ένα τραγούδι, το ομώνυμο τραγούδι Στη χώρα των αθώων, που είχα στο μυαλό μου να είναι ένα τραγούδι, είναι το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το μελοποίησα αρχές Σεπτέμβρη με σκοπό να το πούμε παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λαυρέντη (Μαχαιρίτσα). Όταν έφυγε ο Λαυρέντης το σοκ που υπέστην ήταν τόσο μεγάλο που αποφάσισα για να ξεφύγω από αυτή τη μαύρη τρύπα που μπήκα, να φτιάξω μια ολόκληρη εργασία που να στηρίζεται στην ιδέα της χώρας των αθώων».


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τίτλος του δίσκου «Στη χώρα των αθώων», είναι μια φράση του Ελευθερίου μέσα στο ποίημα (σ.σ για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη). «Το ποίημα ήταν άτιτλο, το τραγούδι το ονόμασα "Στη χώρα των αθώων" και ομοίως τον δίσκο» είπε. Μεταξύ άλλων, το τραγούδι λέει:

«Αθώοι όλοι σε μια χώρα των αθώων

δεν σε γνωρίσαμε να πιούμε έναν καφέ,

δυο τρεις κουβέντες για τους άθλους των ηρώων

γι' αυτούς που ζούνε αγκαλιά μ' έναν χαφιέ.

Λυσσούν να σ' έβρουν τα σκυλιά, λυσσούν οι σκύλοι

κι η ομερτά στις καφετέριες καντήλι.

Πως να σου γράψω, το λοιπόν, βιογραφία

αφού οι λέξεις μου είναι μόνο της βροχής,

ποτέ το μπλε δεν το χωρά δικογραφία

θυμίζει σύλληψη κι εκτέλεση εποχής.

Είμαστε άρρωστοι βαριά από νοσταλγία

μας περιμένουν τα τσιγκέλια στα σφαγεία»

Τραγούδι για ένα άλλο τραγικό περιστατικό έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Τραγούδι αφιερωμένο στην Ελένη Τοπαλούδη, τη νεαρή φοιτήτρια που έχασε τόσο γρήγορα και βασανιστικά τη ζωή της στην Ρόδο. Μεταξύ άλλων, λέει:

«Σκέφτομαι την Ελένη Τοπαλούδη

Κι αν θαχε κάποιο λόγο ένα τραγούδι

Που ν’ανεβεί στα δίκτυα που την πνίξαν

Στη θάλασσα να πέσει που την ρίξαν»
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ