2020-02-17 12:39:59
Φωτογραφία για Η ιστορία πίσω από το πιο εμβληματικό ρούχο του οίκου Dior Κλείνει φέτος 73 χρόνια...
Υπάρχουν πολλά ρούχα-έργα τέχνης που αξίζουν ένα μέρος στο Hall of Fame και το Bar suit του Christian Dior είναι αναμφίβολα ένα από αυτά.

12 Φεβρουαρίου 1947 :Ήταν μια παγωμένη μέρα στο Παρίσι σε έναν από τους χειρότερους χειμώνες, που είχε υπομείνει η πόλη από το 1870. Ένας 42χρονος σχεδιαστής εν ονόματι Christian, απορρίπτει την ιδέα του army look και χτίζει τη δική του πραγματικότητα. Η επαναστατική ματιά και το “χρυσό” χέρι του χάρισαν αυτό που ήθελε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα. Ο ίδιος δήλωνε πιστός υποστηρικτής του καλλιτεχνικού του οράματος και μεγάλος οπαδός του γυναικείου φύλου – λάτρευε να ράβει ρούχα για τις γυναίκες.

Instagram/lofficielitalia

Το μικρό του παλάτι με την μεγάλη καλλιτεχνική προίκα, στην οδό 30 Avenue Montaigne, έδινε κατά τη διάρκεια του πολέμου “χρώμα” στη ζωή του μεγάλου couturier κι έμπνευση σε μελλοντικούς σχεδιαστές. Από εκεί πέρασαν πολλές πρωτοποριακές συλλογές και δεκάδες αστέρες του Hollywood, αλλά παρόλη την αίγλη και την επιτυχία, η ευστροφία του Dior παρέμενε ακέραιη και επαναστατική. Η καλλιτεχνική του εξέγερση υπογραμμίστηκε με τη δημιουργία τού New Look ή αλλιώς του Bar suit.


Το πρωτοποριακό σχέδιο New Look

Photo by Instagram/ benjaminpetewong

“Μεγαλώνοντας, πριν γίνω σχεδιαστής, ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας”, είχε πει. Το Bar suit είναι ίσως η πιο αγνή έκφραση της αγάπης του για την αρχιτεκτονική.

Photo by Instagram/melody___t

Ο Christian Dior ονόμασε το σακάκι “Bar”, δεδομένου ότι το κομμάτι προοριζόταν για την απογευματινή ώρα, που έπαιρναν οι γυναίκες το κοκτέιλ τους στα ξενοδοχεία. Το σακάκι του Dior χαρακτηρίζεται από την έντονη μέση, τους μαλακούς ώμους, το τονισμένο σχήμα των γοφών και την ανοιχτή λαιμόκοψη.

Ο ίδιος ήθελε πραγματικά ν’ αλλάξει τα πάντα. Ήθελε περισσότερη θηλυκότητα, περισσότερη κομψότητα, περισσότερη ευτυχία, ήθελε να δείξει τις καμπύλες του γυναικείου σώματος και από ό,τι φαίνεται τα κατάφερε.

Στα χέρια άλλων σχεδιαστών

Photo by Instagram/malimblog

Μέσα σε αυτά τα 73 χρόνια, το σακάκι Bar έχει “επανεξεταστεί” από πολλούς creative directors του οίκου Dior, όπως τον John Galliano και τον Raf Simons.

Photo by Instagram/dresschronicles

Ο John Galliano παρουσίασε την σύγχρονη εκδοχή του για το iconic Bar τζάκετ στη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι του 2009, κρατώντας τη χρωματική παλέτα ίδια και εξελίσσοντας το αρχικό πατρόν του.

Photo by Instagram/modaetaufal

Ο Raf Simons λάνσαρε το δικό του Bar σακάκι στην συλλογή Υψηλής Ραπτικής του οίκου το φθινόπωρο του 2012, δημιουργώντας μια προσωπική σχεδιαστική επιτυχία.

Σήμερα στον οίκο Dior

Ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές, που αναθεώρησαν το γνωστό σχέδιο του Dior, συμπεριλαμβάνεται και η Maria Grazia Chiuri, η οποία στις πιο πρόσφατες συλλογές του οίκου επικεντρώθηκε στις ανδρικές γραμμές και εισήγαγε prints όπως το Fantaisie και ύφασμα όπως το denim, φέρνοντας το κλασικό κομμάτι στον 21ο αιώνα.

Με την ευκαιρία των 73ων γενεθλίων του Bar, ο Dior ξεκινά μια νέα μόνιμη συλλογή – την 30 Montaigne, τη διεύθυνση του πρώτου εργαστηρίου του Christian Dior, δίνοντας στο συγκεκριμένο ρούχο την ανανέωση που χρειάζεται ένα σχεδιαστικό αστέρι.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ