2020-02-19 03:00:43
Φωτογραφία για Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς… εμπιστοσύνη – Συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα
Την ώρα που οι τούρκοι αξιωματικοί συζητούσαν στη μεγάλη αίθουσα του ΥΠΕΘΑ, η Άγκυρα εμφανιζόταν αποφασισμένη να κάνει σαφείς τις διεκδικήσεις της.

Την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια της Τουρκίας βρισκόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τους έλληνες ομολόγους τους, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη γειτονική χώρα φρόντισε να κάνει σαφείς της προθέσεις της με μπαράζ προκλητικών NAVTEX αλλά και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Πρώτη ημέρα χθες των συζητήσεων για τα ΜΟΕ και η εξάωρη συνάντηση έβγαλε και μία… συμφωνία: Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή σύνδεσης του ελληνικού στρατηγείου αεροπορίας στη Λάρισα με το αντίστοιχο τουρκικό στο Εσκί Σεχίρ. Με αυτή την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι Έλληνες και Τούρκοι επιτελείς θα μπορούν να επικοινωνούν και να αποφεύγονται περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο ή σε κάποιο ατύχημα.


Στα υπόλοιπα ζητήματα ωστόσο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν: Η Ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και τον σεβασμό της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να μην υπάρχουν γεγονότα όπως πρόσφατα με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις». Επίσης τέθηκε το ζήτημα του περιορισμού των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο τόσο των υποβρυχίων όσο και των πολεμικών πλοίων. Τέλος, συζητήθηκε και ο έλεγχος των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς της Άγκυρας ζήτησαν τον ορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, το τεχνικό κλιμάκιο επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών και το καθεστώς των βραχονησίδων. Φυσικά οι χθεσινές επαφές ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και η κορύφωσή τους αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας.

Προκλήσεις

Την ώρα λοιπόν που οι τούρκοι αξιωματικοί συζητούσαν στη μεγάλη αίθουσα του ΥΠΕΘΑ, η Άγκυρα εμφανιζόταν αποφασισμένη να κάνει σαφείς τις διεκδικήσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση 16 NAVTEX (!) με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – δυτικά της Κύπρου.

Στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και κοντά στη Σαμοθράκη.

Εκτός όμως από τις NAVTEX, συνεχίστηκαν και οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. Αναλυτικότερα, συνολικά εννέα αεροσκάφη προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις, έξι παραβάσεις και τέσσερις εικονικές αερομαχίες στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνεται ότι έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Αναρτώνται στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί και το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea / DOALOS) οι συντεταγμένες εκείνων των θαλάσσιων οριοθετήσεων που εμφανίζονται να έχουν συνάψει διμερώς η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ από τον Νοέμβριο του 2019.

Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ