2020-02-21 18:34:12
Φωτογραφία για Τί απαντά ο ΥΕΘΑ για επιπλέον κράτηση 2% των ΕΜΘ-Ενδεχομένως στο μέλλον να προσληφθούν και ΕΜΘ
Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος απαντά στην Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ):

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Ήδη είχε απαντηθεί η ερώτηση τον Δεκ. 2019 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωρίζει τα υποβληθέντα αιτήματα ΕΜΘ τα οποία αξιολογεί, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις νομικές, οικονομικές και διοικητικές παραμέτρους του θέματος.

Η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί μέχρι σήμερα και παραδέχομαι πως πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο με νομικές και κυρίως οικονομικές συνιστώσες.


Εξετάσθηκε η περίπτωση του νομοθέτη της εν λόγω κατάργησης πρόσθετης κράτησης 2%, αλλά τότε τα ΓΕ και οι αποφάσεις των Διοικουσών Επιτροπών των οικείων ΕΛΟΑ, δημιουργήσαν κάποιες αντιρρήσεις.

Προέκυψαν αποκλίσεις επί του θέματος κατόπιν συνεκτίμησης και των οικονομικών επιπτώσεων που θα δημιουργούσε η εν λόγω κατάργηση ως προς τα οικονομικά στοιχεία αυτών των φορέων.

Με νόμο του 2010 προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των ΕΜΘ ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο Δημόσιο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου με ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και αποδίδονται στο Δημόσιο.

Οι κρατήσεις που διενεργήθηκαν επί των αποδοχών των ΟΠΥ-ΕΠΥ κατά τον χρόνο εκείνο υπέρ των Μ.Τ. κρίθηκε ότι δεν αποτελούν ασφαλιστική εισφορά, αλλά πόρο υπέρ των Μ.Τ. γιατί δεν είχαν μία μόνιμη σχέση.

Ο εξεταζόμενος χρόνος προσμετράται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με την προϋπόθεση απόδοσης στα μετοχικά ταμεία των εισφορών που είχαν καταβληθεί στο ΕΤΕΑΜ.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2011 βρίσκεται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη, καθώς εξαρτάται ότι η προβολή σχετικών αιτήσεων των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας προσωπικού είναι όντως περίπλοκο θέμα και ασφαλώς έχει οικονομικό αντίκτυπο εξ ου και η δυσκολία στην εξεύρεση λύσης.

Ενδεχόμενη επιστροφή αυτών των εισφορών σημαίνει μείωση του χρόνου μετοχικής σχέσης και άρα του χορηγούμενου μερίσματος και δεν θέλαμε να συμβεί και αυτό βεβαίως. Αλλά ενδεχόμενη νομοθέτηση θα είχε ως συνέπεια την άμεση επιστροφή ήδη καταβληθέντων εισφορών και απώλεια εσόδων από απόδοση εισφορών εκκρεμών αναγνωρίσεων, ούτε αυτό θέλαμε να συμβεί.

Επομένως πρέπει να τηρηθούν πάρα πολλές πολύ λεπτές ισορροπίες έτσι ώστε αφενός να μην θιγούν και οι ασφαλισμένοι ΕΜΘ, αλλά αφετέρου να μην υποστούν αυτή την ξαφνική μεταβολή προς το χειρότερο και τα οικονομικά των Μ.Τ και των ΕΛΟΑ. Αυτή την λύση οφείλουμε να την συνεξετάσουμε μαζί με το Υπουργείο εργασίας, χωρίς αυτό απαραιτήτως δεν γίνεται, αφού δούμε ξανά τι δυνατότητες υπάρχουν από τα ΓΕ και τις διοικήσεις των Μ.Τ. και των ΕΛΟΑ.

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε αυτό τον διάλογο ανάμεσα στους φορείς που περιέγραψα το συντομότερο δυνατόν διότι όπως ξέρετε δρομολογούνται και άλλες προσλήψεις στελεχών στις ΕΔ, δεν θα είναι ΕΜΘ, θα είναι ΟΒΑ, ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξουν και ΕΜΘ και αυτά τα θέματα καλόν είναι, δεδομένου ότι υπάρχει ένα περίπλοκο παρελθόν νομοθετικό, να έχουν λυθεί και για το μέλλον.

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΣ:

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ