2020-02-23 09:19:28
Φωτογραφία για Ελλάδα»: Λύνεται σταδιακά το μυστήριο του Κρανίου των Πετραλώνων
Αν όχι το σημαντικότερο, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της παλαιοντολογίας και της παλαιοανθρωπολογίας στη χώρα μας, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες από κάθε πλευρά του πλανήτη. 

Το κρανίο του ανθρώπου των Πετραλώνων βρέθηκε στο ομώνυμο σπήλαιο πριν από 60 χρόνια και ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, δίνοντας καίριες πληροφορίες για την εξέλιξη του προϊστορικού ανθρώπου.

Από τη στιγμή της ανακάλυψης του τον Σεπτέμβριο του 1960 από κατοίκους των Πετραλώνων, έχουν λεχθεί και γραφεί πάρα πολλά, τόσο για το σπήλαιο όσο και για το κρανίο, με την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται, κυρίως όσον αφορά στη χρονολόγησή του.

Πλέον, με τις σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης, κατατάσσεται γύρω στα 200.000 χρόνια πριν, με τη μελέτη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών -μέσω και της σύγκρισης με ευρήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου- να μπορεί να προσφέρει νέα πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την εξέλιξη του ανθρώπου.


Το κρανίο φέρεται να ανήκει σε άτομο, η ηλικία του οποίου προσδιορίστηκε σε διάφορες ηλικίες από διαφορετικούς επιστήμονες, με την πιο πιθανή, σύμφωνα με τον Stringer (1983), να είναι τα 20-25 χρόνια.

Για το πιο πολύτιμο εύρημα που έχει να παρουσιάσει ο ελληνικός χώρος κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes.gr η Ευαγγελία Τσουκαλά, Καθηγήτρια Γεωλόγος-Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας και διευθύντρια του Μουσείου Γεωλογίας–Παλαιοντολογίας–Παλαιοανθρωπολογίας του ΑΠΘ.

Η κ. Τσουκαλά, που αφιέρωσε πολλά χρόνια μελέτης στα ευρήματα του σπηλαίου των Πετραλώνων, πολλά από τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο που διευθύνει, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η σημασία του κρανίου έγκειται και στο γεγονός ότι είναι από τα πιο πλήρη που έχουν βρεθεί, παρέχοντας πολλές πληροφορίες.

Η ίδια επισημαίνει πως από το 1969 που ανακαλύφθηκε το σπήλαιο των Πετραλώνων, το ΑΠΘ έχει συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στη μελέτη και την αξιοποίηση των στοιχείων που βρέθηκαν, κάνοντας γνωστά τα ευρήματα με εγκυρότητα στη διεθνή κοινότητα, με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Κάνει δε γνωστό, πως τον ερχόμενο Μάιο, το ΑΠΘ αναμένεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ανακάλυψη του κρανίου των Πετραλώνων, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ