2020-02-24 12:50:36
Φωτογραφία για «Πόντιος Πιλάτος» το ΝΑΤΟ: «Μεγάλη αξία στις συνεργασίες μας με την Ελλάδα αλλά και με την Τουρκία»
To στρατηγικό «κλειδί» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην στρατιωτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ «που είναι ισχυρή και μεγαλώνει διαρκώς» αναδεικνύει σε συνέντευξή του ο υποναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κ. Πίτερ Σταματόπουλος (Peter Stamatopoulos).

Ωστόσο σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την ένταση στα ελληνοτουρκικά απαντά με διπλωματικό τρόπο.

Η απάντησή του:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, διακρίνουμε πως υπάρχει μεγάλη αξία στις συνεργασίες μας με την Ελλάδα αλλά και με την Τουρκία και η εμπειρία μου στο ευρύτερο πλαίσιο καταδεικνύει πως είμαστε πιο ισχυροί μαζί. Αυτό μου το αίσθημα είναι ένα αίσθημα που έχω κοινό με τους συναδέλφους μου και στις δύο χώρες. Αν και δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω προβλέψεις για θέματα που έχει να κάνουν με μελλοντική πρόσβαση σε βάσεις ή δομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πωλήσεων στρατιωτικού τύπου, έχουμε δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο στην αναζήτηση ευκαιριών με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής μας σχέσης όπως και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.»


Κατά τα άλλα είπε τα εξής.

Τι κάνει ξεχωριστή την σημασία της Αλεξανδρούπολης ( και της Σούδας ) για το ΝΑΤΟ και της ΗΠΑ;

«Η τοποθεσία» απαντά χωρίς περιστροφές ο κ. Σταματόπουλος και προαναγγέλλει ότι το 2021 το πρώτο λιμάνι της Θράκης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγάλης άσκησης Defender που θα διεξαχθεί στο Βόρειο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα – πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» . «Οι χώρες μας αλλά και οι πολίτες των χωρών μας μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ έχουν μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» υπογραμμίζει.

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις μόνο» σημειώνει ο διευθυντής λογιστικής υποστήριξης (director of logistics (J4)) της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ αναφερόμενος στο ρόλο και στη σημασία των δικτύων λογιστικής υποστήριξης σε όλη την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη, προσθέτει, παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης των ΗΠΑ» και «...ναι, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν μεγάλη ζήτηση και αυτό θα παραμείνει μια πραγματικότητα για το μέλλον που μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε» ενώ επισημαίνει παράλληλα την μεγάλη σημασία να προστατευτούν οι θαλάσσιες διαδρομές του παγκόσμιου εμπορίου στις οποίες η κυκλοφορία των πλοίων «πάνω στα οποία ρέει το αίμα των οικονομιών μας» έχει εκτιναχθεί κατά 400% τα τελευταία 25 χρόνια σημειώνοντας με νόημα ότι κάτω από την επιφάνεια του νερού βρίσκεται το απέραντο δίκτυο των θαλάσσιων καλωδίων και το 99% των διεθνών επικοινωνιών, των οικονομικών συναλλαγών και των πληροφοριών του Ιντερνέτ της υφηλίου».

το είδαμε pronews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ