2020-02-26 17:00:22
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Οδηγίες προστασίας από την επιδημία
Οδηγίες προστασίας για τον νέο κοροναϊό έδωσε το υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της επιδημίας στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Έχει μπει σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την οικογένειά της.

Οι οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας είναι αντίστοιχες με αυτές που είχε δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προ λίγου διαστήματος.

Η εξέλιξη της επιδημίας προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Να σημειωθεί πως στη γειτονική Ιταλία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» καθώς οι νεκροί από την επιδημία έχουν φτάσει τους επτά, ενώ τα κρούσματα είναι 230.

Οι οδηγίες

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).


Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού

Αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής:

Α) προσεκτικό πλύσιμο χεριών

Β) κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο κατά τη διάρκεια φτερνίσματος

Γ) αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα χέρια.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα συνιστάται:

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από την Κίνα συνιστάται:

Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Έκκληση Κικίλια: Να ακούτε μόνο τους ειδικούς

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε ακόμη μια έκκληση προς τους πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις πληροφορίες που προέρχονται από τους εξουσιοδοτημένους επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα του κοροναϊού.

«Να ακούτε τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους λοιμωξιολόγους και όχι όσους διασπείρουν fake news για #κορονοϊό», έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Να ακούτε τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους λοιμωξιολόγους και όχι όσους διασπείρουν fake news για #κορονοϊό.

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) February 25, 2020
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ