2020-02-27 17:53:40
Φωτογραφία για Το τέλος της Ντόρτμουντ του Κλοπ
Αναμφίβολα, η είδηση της χθεσινής ημέρας είναι η αποχώρηση του Γιούργκεν Κλοπ από την Ντόρτμουντ το καλοκαίρι. Ο άνθρωπος που οδήγησε τους Βεστφαλούς στην «αναγέννηση» τους θα αποτελέσει παρελθόν μετά από επτά χρόνια. Φεύγει με δική του απόφαση για να αλλάξει παραστάσεις και να ζήσει νέες εμπειρίες.

Ο «αρχιτέκτονας» της σημερινής Ντόρτμουντ ξεκίνησε την ομάδα από το μηδέν. Τα οικονομικά προβλήματα που βασάνιζαν την ομάδα την ανάγκασαν να στραφεί στις ακαδημίες της. Ο Κλοπ θεωρήθηκε ο ιδανικότερος κόουτς για το πλάνο της διοίκησης έχοντας δείξει τα διαπιστευτήρια του τα προηγούμενα χρόνια με τη Μάιντς. Έχοντας ένα πολύ μικρό μπάτζετ, φρόντισε να αξιοποιήσει τα τσικό και να επενδύσει σε παίκτες μικρών κατηγοριών που ο ίδιος θα «κατασκόπευε».

Ο τσαμπουκάς και το πάθος του φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Κατάφερε να ζωντανέψει μία ομάδα που ήταν 13η στο πρωτάθλημα και να την οδηγήσει στην πέμπτη θέση μέσα σε δύο χρόνια. Το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Ντόρτμουντ ήταν αποκλειστικά δικό του έργο και οι φίλοι της ομάδας τον αποθέωναν γι’αυτό. Την μετέτρεψε από μία βαρετή ομάδα σε μία ομάδα-όνειρο, θεαματική και απρόβλεπτη.


Τα δύο σερί πρωταθλήματα του 2011 και του 2012 πιστοποίησαν ότι η Ντόρτμουντ είναι ξανά υπολογίσιμη δύναμη στη Γερμανία και ο Κλοπ μπήκε επάξια στην λίστα με τους καλύτερους προπονητές. Σαν να μην έφτανε αυτό, η «χρυσή» πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013 έδειξε ότι επέστρεψε για τα καλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δουλειά του Κλοπ είχε αναγνωριστεί από όλη την Ευρώπη και παράλληλα ίδιος κέρδισε πολλούς υποστηρικτές, λόγω των εκκεντρικών πανηγυρισμών και των δηλώσεων του. Δείγμα του πόσο ζούσε τα παιχνίδια και πόσο αγαπούσε αυτό που έκανε. Όμως, η αξία της Ντόρτμουντ και του Κλοπ φάνηκε και εκτός γηπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταγραφή του Μάρκο Ρόις από την Γκλάντμπαχ, την ίδια ώρα που και η Μπάγερν τον ήθελε διακαώς. Εκεί φαίνεται πως η Ντόρτμουντ έγινε ξανά ελκυστικός προορισμός και είχε κερδίσει πόντους ως brand name.

Η αρχή του τέλους για την Ντόρτμουντ ήρθε με τις αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφές Γκέτσε και Λεβαντόφσκι στη Μπάγερν αποδύναμωσαν παικτικά την Μπορούσια και πλήγωσαν το γόητρο της. Σταδιακά, η ομάδα άρχισε να πέφτει και να χάνει από την αίγλη των προηγούμενων χρόνων. Αποκορύφωμα η φετινή χρονιά που έχει εξελιχθεί τραγικά. Στα Χριστούγεννα, η Ντόρτμουντ ήταν τελευταία(!) και τώρα παλεύει για την έξοδο στην Ευρώπη. Το Τσάμπιονς Λιγκ το έχει αποχαιρετήσει οριστικά, ενώ το Γιουρόπα Λιγκ φαντάζει δύσκολο.

Παράλληλα, οι «σειρήνες» για Ρόις και Χούμελς απειλούν με επιπλέον αποδυνάμωση των «κιτρινόμαυρων». Η όλη κατάσταση μάλλον κούρασε τον Κλοπ που δεν είναι διατεθειμένος να φτιάξει πάλι μία νέα ομάδα από την αρχή. Το έκανε μία φορά, δεν μπορεί και δεύτερη. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να «εξαργυρώσει» τις επιτυχίες του με μία μεταπήδηση σε έναν top class σύλλογο.

Ήδη οι φημολογίες σχετικά με τον προορισμό του έχουν ενταθεί, ενώ παράλληλα έχουν πιάσει δουλειά οι στοιχηματικές εταιρείες. Η μισή Αγγλία «γλυκοκοιτάζει» εδώ και καιρό τον Κλοπ, ενώ στην άκρη υπάρχει και η Ισπανία. Πρώτος του στόχος είναι να τελειώσει τη σεζόν στο Ντόρτμουντ και μετά θα πάρει την απόφαση που αναμένουν πολλοί.
sfirixtranews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ