2020-02-28 21:08:59
Φωτογραφία για Νέο απλό τεστ από χαρτί εντοπίζει βακτηριακές λοιμώξεις
Ένα νέο τεστ κατασκευασμένο με βάση ειδικά σχεδιασμένο από λέιζερ χαρτί για τον εντοπισμό βακτηριακών λοιμώξεων εφηύραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του

Southampton, καθιστώντας τη διάγνωση και την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας γρηγορότερες.

Τα οφέλη του νέου τεστ στον τομέα της υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν στο Biosensors and Bioelectronics, δεν περιορίζονται απλώς στην επίσπευση της διαδικασίας από τον εντοπισμό της λοίμωξης έως την εύρεση της κατάλληλης αγωγής για τη θεραπεία της -με τον εργαστηριακό έλεγχο στην περίπτωση μιας ουρολοίμωξης λ.χ. να απαιτεί έως και τέσσερις ημέρες- αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου των υπερανθεκτικών μικροβίων.

Ο Δρ. Collin Sones με την ερευνητική του ομάδα, ακολουθώντας μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των τεστ εγκυμοσύνης με ράβδους που τοποθετούνται στη ροή των ούρων, κατασκεύασαν ένα τεστ με βάση ένα ειδικό χαρτί σχεδιασμένο με τεχνολογία λέιζερ, και το οποίο αποτελείται από τρία στρώματα: ένα ανώτερο στρώμα που περιέχει τέσσερα κοινά αντιβιοτικά σε συγκεκριμένες ορθογώνιες περιοχές, ένα απορροφητικό χαρτί στη μέση και ένα βασικό στρώμα που περιέχει τον φυτικό στερεοποιητικό παράγοντα υπό μορφή γέλης άγαρ, όλα σφραγισμένα με πλαστικό περίβλημα.


Το υγρό δείγμα (π.χ. ούρα) προστίθεται σε ένα μικρό χάρτινο δοχείο και καλύπτεται με ταινία προς αποφυγή διαρροής. Στη συνέχεια, το δείγμα εφαρμόζεται κατά μήκος του μεσαίου στρώματος χαρτιού ώστε να έρθει σε επαφή με τα τέσσερα ορθογώνια τμήματα που περιέχουν τα αντιβιοτικά (αμοξικιλλίνη, σιπροφλοξασίνη, γενταμυκίνη και νιτροφουραντοΐνη).

Σε περίπτωση εντοπισμού βακτηρίων, το χαρτί γίνεται μπλε, και εάν η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο από τα αντιβιοτικά, θα υπάρχει ένα ευκρινές σημάδι γύρω από το αντίστοιχο ορθογώνιο.

Το τεστ έπειτα από δοκιμή με δείγμα που περιείχε βακτήρια E. Coli

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεστ, πέρα από μια οικονομική λύση, θα αποτελέσει όπλο στη μάχη κατά των υπερανθεκτικών μικροβίων, τα οποία προκύπτουν τα μικρόβια αναπτύσσουν άμυνα κατά των αντιβιοτικών, συνήθως μετά την έκθεσή του στην ουσία επί μακρόν, επιτυγχάνοντας την επιβίωση και αναπαραγωγή τους.

Η μείωση της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή εμφάνισης πιο ανθεκτικών στελεχών και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για τους ασθενείς.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ