2020-02-28 21:12:19
Φωτογραφία για Βοτουλινική τοξίνη: Η πιο διαδεδομένη ενέσιμη θεραπεία
Το ygeiamou.gr βρέθηκε στο εργαστήριο μικροβιολογίας και κυτταροκαλλιέργειας της εταιρίας Allergan στο Westport, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας παραγωγικής μονάδας

βιολογικών προϊόντων, Biologics 2 (Β2) της εταιρείας

Ανάμεσα σε καταπράσινες εκτάσεις, γεμάτες καλλιέργειες αλλά και φάρμες με εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα και αγελάδες, λίγα χιλιόμετρα από τις άγριες ακτές του Ατλαντικού, στην κομητεία Mayo στη βορειοδυτική Ιρλανδία, βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο που παράγει ένα από τα πιο διάσημα brand της εποχής μας, τη βοτουλινική τοξίνη, γνωστή παγκοσμίως ως Βotox.

Πρόκειται για το εργαστήριο μικροβιολογίας και κυτταροκαλλιέργειας της εταιρίας Allergan, της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας που παράγει, μεταξύ άλλων σημαντικών σκευασμάτων, τη βοτουλινική τοξίνη.

Το ygeiamou.gr βρέθηκε πρόσφατα σε αυτό το εντυπωσιακό όσο και γεμάτο αντιθέσεις σκηνικό, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο
. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στη μεγαλύτερη πόλη της κομητείας Mayo, στο Westport, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την έρευνα και την τεχνολογία όπως αποτελεί και για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας – μια πόλη περίπου 6.500 κατοίκων όπου συναντιούνται δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι αφήνοντας έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Αφορμή για την επίσκεψη στο Westport και τις εγκαταστάσεις της Allergan, ήταν τα εγκαίνια της νέας παραγωγικής μονάδας βιολογικών προϊόντων, Biologics 2 (Β2) της εταιρείας.

Το Westport φιλοξενεί την παγκόσμια παραγωγή του BOTOX της Allergan περισσότερα από 20 χρόνια. Από εκεί ξεκινά η παραγωγή και η τροφοδοσία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας για το πιο καινοτόμο αλλά και ευπώλητο βιολογικό προϊόν της εταιρίας. Από τις απλωμένες μέσα σε εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρίας στο Westport έχουν παραχθεί και διατεθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 100 εκατομμύρια φιαλίδια βοτουλινικής τοξίνης, για ιατρικούς και κοσμητικούς λόγους. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου γιορτάστηκε στις φαρμακευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας η συμπλήρωση της παραγωγής και αποστολής 100.000.000 φιαλιδίων Βotox σε όλο τον κόσμο.

Η κοσμητική χρήση του Botox είναι πλέον ευρέως γνωστή, το φιαλίδιο βοτουλινικής τοξίνης αποτελεί την πιο διαδεδομένη ενέσιμη θεραπεία. Μάλιστα, οι επικεφαλής της εταιρίας Allergan ανακοίνωναν με περηφάνια στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους πως η εταιρεία γιορτάζει εφέτος την 30η επέτειο από την πρώτη θεραπευτική έγκριση του προϊόντος.

Τα πολύτιμα φιαλίδια βοτουλινικής τοξίνης της Allergan πλέον έχουν εγκριθεί ως θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Συνολικά, έχουν δοθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περί τις 35 εγκρίσεις για θεραπευτική χρήση του Botox – αυτές οι θεραπευτικές ενδείξεις βεβαίως δεν αποζημιώνονται πάντοτε από τα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών.

«Το συγκρότημα εγκαταστάσεων στο Westport αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο σύνθετο του παγκόσμιου δικτύου της Allergan. Περιλαμβάνει μία μονάδα φαρμακευτικών προϊόντων, δύο εργοστάσια βιολογικών προϊόντων και μία μονάδα οφθαλμικών εμφυτευμάτων, η οποία παράγει μια σειρά κορυφαίων προϊόντων οφθαλμικής φροντίδας» μάς παρουσίασε το συγκρότημα ο επικεφαλής στο Westport και αντιπρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου παραγωγής οφθαλμικών και βιολογικών προϊόντων, Paul Coffey. Η νέα παραγωγική μονάδα βιολογικών προϊόντων, επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ, που προστέθηκε στην υφιστάμενη μονάδα, όπως εξήγησε, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ικανοποιήσει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της Allergan.

Η ανάπτυξη και η παραγωγή τοξινών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Οι δημοσιογράφοι ξεναγηθηκαν στη νέα μονάδα Β2 αλλά σε επιλεγμένα σημεία -για λόγους ασφαλείας- ώστε να δουν τα σημεία παραγωγής των Βotox. Η μονάδα διαθέτει μία νέα γραμμή παραγωγής αλλά και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο μικροβιολογίας και κυτταροκαλλιέργειας. Σε αυτό διεξάγεται, όπως εξήγησαν οι επικεφαλής του εργαστηρίου, η μοναδική δοκιμασία ισχύος με χρήση κυτταροκαλλιέργειας (cell-based potency assay/ CBPA) που έχει αναπτύξει η Allergan με σκοπό τη μέτρηση της ισχύος και της σταθερότητας του Botox περιορίζοντας την ανάγκη για διενέργεια δοκιμών σε ζώα.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας του προϊόντος και η στόχευση σε αυτό ώστε να συνεχίσει να είναι το κορυφαίο και το μοναδικό στην παγκόσμια αγορά είναι η μία βασική παράμετρος της λειτουργίας της μονάδας Β2 της Allergan, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας. Με δεδομένο ότι το Βotox αποτελεί το πιο ισχυρό προϊόν του χαρτοφυλακίου της εταιρίας και τής αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους περιπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιλαμβάνεται κάποιος την πολλαπλασιαστική αξία αυτής της μονάδας.

Εξίσου σημαντική παράμετρος αποτελεί και ως επένδυση, τόσο για την αμερικανική πολυεθνική εταιρία όσο και για την ιρλανδική οικονομία – όπως αυτό τονίστηκε από εκπροσώπους της εταιρίας και της ιρλανδικής κυβέρνησης, αντίστοιχα.

Ως ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την καινοτομία της εταιρίας χαρακτήρισε τη μονάδα Β2 ο αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων, Wayne Swanton, και ευχαρίστησε τους 1.300 εργαζόμενους «αφοσιωμένους και καταρτισμένους» όπως τούς χαρακτήρισε, «που έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο ώστε αυτό το προϊόν να αγγίξει τα σημερινά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά και η εταιρεία να συμβάλλει θετικά στη ζωή των ασθενών».

Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργήσει 63 νέες θέσεις εργασίας, με τη συνολική επένδυση της Allergan στην Ιρλανδία να ανέρχεται σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πλέον σε περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες. Εκτός από το θετικό ερευνητικό πρόσημο της Allergan, τονίστηκε και το αναπτυξιακό, κατά τα εγκαίνια της μονάδας. Ο Martin Shanahan, CEO του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης (IDA) της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η Allergan έχει διευρύνει θεαματικά την παρουσία της στην Ιρλανδία, ξεκινώντας με ανθρώπινο δυναμικό μόλις 25 εργαζομένων το 1977 και φτάνοντας να απασχολεί σήμερα σχεδόν 2.000 άτομα. Μάλιστα, επισήμανε πως η επιτυχία της Allergan και η σταθερή δέσμευσή της στην Κομητεία Mayo και την Ιρλανδία με τη συγκεκριμένη νέα επένδυση μεταφέρουν σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς άλλες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ιρλανδία, και ευχαρίστησε γι’ αυτό την εταιρία. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο η αμερικανική εταιρία Abbvie ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας εξαγοράς της Allergan, με το τίμημα να ανέρχεται σε 63 δισ. δολάρια.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ