2020-03-01 22:19:13
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό: Αυξάνεται η πίεση στα νησιά - Μπλόκο σε μετανάστες
Κάτοικοι εμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών στη Θερμή Λέσβου - Γύρω στους 500

πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει την Κυριακή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου - Εκκλήσεις των τοπικών φορέων στους κατοίκους της Λέσβου να ενισχύσουν τα μπλόκα

Πολυπληθείς ομάδες πολιτών από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα, αλλά και από την Μυτιλήνη έχουν μπλοκάρει αυτή τη στιγμή τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Σύμφωνα με το StoNisi.gr, οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ και διεκδικούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης με το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της Περιφερειακής αρχής βορείου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.


Με έκκλησή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης και συνέχισε: «Δεν θα δέχεται όλο το βάρος η Μόρια!».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουτζούρης κάνει έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία, ενώ ο πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης τόνισε ότι «το χωριό δεν είναι κατά των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πάει άλλο. Για να ζεσταίνονται καίνε όλα τα δέντρα, για να φάνε μας παίρνουν τα ζώα. Αποσυμφόρηση τώρα».

Πολίτες εμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών στο λιμάνι της Θερμής

Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει το λιμάνι της Θερμής (κοντά στην Παναγιούδα, περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης) μην επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ προπηλακίστηκαν και μέλη ΜΚΟ.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Κοντά στις 500 αφίξεις την Κυριακή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Διαρκείς είναι οι αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο τις τελευταίες ώρες. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έχουν φτάσει σε Αεροδρόμιο, Συκαμιά και Εφταλού γύρω στους 400 μετανάστες. Συνολικά, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχει καταγράψει γύρω στα οκτώ περιστατικά, που ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Σύμωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στα πέντε πρώτα περιστατικά έχουν καταγραφεί 262 άτομα, καθώς στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασαν 74 άτομα από το Αφγανιστάν με πάνω από 20 παιδιά, στην Εφταλου έφτασαν 53 με πάνω από 30 παιδιά (πάλι από το Αφγανιστάν), ενώ τρεις βάρκες έφτασαν και σε άλλες περιοχές με 50, 40 και 45 μετανάστες αντίστοιχα. Το λιμενικό και το πολεμικό Ναυτικό προσπαθούν να τους εμποδίσουν στα σύνορα αλλά οι διακινητες βρίσκουν εύκολα περάσματα στα νερά του Αιγαίου. Σημειώνεται πως στη Χίο έφτασαν επίσης 85 άτομα με δυο βάρκες (58 και 27), ενώ άλλα 43 έφτασαν στη Σάμο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ