2020-03-06 13:31:01
Φωτογραφία για Πούτιν - Ερντογάν: Δεν εφησυχάζει η Ελλάδα μετά τη συμφωνία εκεχειρίας
Τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και ο στρατός βρίσκονται σε ιδιαίτερη εγρήγορση,

προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νέες προσπάθειες της Τουρκίας για διάνοιξη των ελληνικών συνόρων

Σε συμφωνία για μια νέα εκεχειρία στην Ιντλίμπ κατέληξαν μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα ο Ερντογάν και ο Πούτιν. Οι διαπραγματεύσεις ξεπέρασαν τις πέντε ώρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποκλιμάκωση της πίεσης στον Έβρο. Κανένα περιθώριο εφησυχασμού, όμως, δεν έχει η Ελλάδα. Αντιθέτως, τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και ο στρατός βρίσκονται σε ιδιαίτερη εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νέες προσπάθειες της Τουρκίας για διάνοιξη των ελληνικών συνόρων.

Ειδικά μετά την είδηση ότι χίλιοι Τούρκοι αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων κατευθύνονται στον Έβρο. Αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού
. Παράλληλα, υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά, ενώ αποκάλυψε πως πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Θέλουμε να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις ειδικές δυνάμεις» τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος προσέθεσε ότι η χώρα είχε προβλέψει την κρίση αυτή «και είχαμε προετοιμαστεί, είχαμε ξεκινήσει να χτίζουμε την διαφορετική κατάσταση στον Έβρο από τις 16 Δεκεμβρίου».

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών πάνω από τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου ήταν αυτή που απέτρεψε προσωρινά επεισόδια και ταραχές στα σύνορα. Εκεί πάντως παραμένουν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν και ελέγχουν το μήκος του ποταμού, ενώ αστυνομικοί με τη βοήθεια ντόπιων πολιτών που ξέρουν τα περάσματα ελέγχουν τα αναχώματα. Επιπλέον, θωρακίζουν περαιτέρω τα σύνορα με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράχτη, κατά 40 χιλιομέτρων.

Ο χθεσινός απολογισμός κάνει λόγο για οκτώ συλλήψεις, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί χθες Πέμπτη, έως τις 18.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ εμποδίστηκαν και 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Παρά την σχετική νηνεμία δεν έλειψαν οι λεκτικές προκλήσεις. Είχε προηγηθεί προκλητικό Tweet του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε προς τον Έλληνα ομόλογό του: «Είναι αποδεκτό να πετάτε δακρυγόνα σε αθώους μετανάστες; Είναι αποδεκτό να τους πυροβολείτε και να τους σκοτώνετε; Η Ελλάδα αντί να διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις καλό είναι να συμπεριφέρεται στους μετανάστες σαν ανθρώπινα όντα». «Το να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία. Όπως είναι και η ψυχραιμία», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του - και μάλιστα δίγλωσση -στο twitter. Στο πλευρό της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Έκανε λόγο για «καλλιέργεια κλίματος κατά της Ελλάδας». Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο για «κρατικά οργανωμένη παράνομη διακίνηση».

Αυτά λίγο πολύ υποστήριξε χθες το βράδυ και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εμφανίστηκε στο CNN και στη δημοφιλή εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ. Αποδομώντας τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, εξήγησε ότι μόνο το 4% όσων προσπάθησαν περάσαν τα σύνορα, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει χρήση υπέρμετρης βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι η Ευρώπη ούτε λίγο, ούτε πολύ υποσχέθηκε ότι θα δώσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στον Ερντογάν. Πρόκειται για συμπλήρωμα στα ήδη 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Εν μέσω όλων των παραπάνω εντύπωση προκαλεί η χθεσινή εμφάνιση ενός hashtag στήριξης στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, το οποίο έφτασε στην κορυφή των παγκόσμιων trends των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Πέμπτης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ