2020-03-07 17:57:50
Φωτογραφία για Nikkei: Η Κίνα αξιοποιεί τον κορωνοϊό για να επιβάλλει μαζική παρακολούθηση πολιτών
Δημοσίευμα της Nikkei για τα μέτρα παρακολούθησης της κινεζικής ηγεσίας σχετικά με τη νόσο

Η κινεζική ηγεσία αξιοποιεί τον κορωνοϊό για να αυξήσει τον βαθμό παρακολούθησης των πολιτών.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου απαιτεί τώρα από τους Κινέζους πολίτες να παρέχουν προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών και υγειονομικών δεδομένων μέσω εφαρμογών στα smartphones που έχουν στην κατοχή τους.

Με βάση τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στις εφαρμογές, που παρέχονται από Alibaba και Tencent, οι αλγόριθμοι είναι αυτοί που θα αποφαίνονται, εάν το άτομο είναι θετικό στον ιό.

Οι εφαρμογές αυτές θα δίνουν ένα κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο κώδικα στο άτομο, ανάλογα με τον κίνδυνο να έχουν τον ιό, σύμφωνα με τη Nikkei.

Εάν υπάρχει κόκκινος κώδικας, το άτομο θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Και οι πολίτες δεν μπορούν να δώσουν ψευδή στοιχεία, επειδή όλες οι απαντήσεις που παρέχουν για καταστάσεις, όπως η διαμονή σε ξενοδοχείο και τα ταξίδια ελέγχονται και διασταυρώνονται με τα στοιχεία της κυβέρνησης και τα δεδομένα των smartphones.


Πολλές επαρχίες διαθέτουν επίσης συστήματα «κοινωνικής υπακοής», όπου οι πολίτες βαθμολογούνται για τη συμπεριφορά τους.

Όλα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα ότι, η Κίνα αυξάνει τον βαθμό επίβλεψης των πολιτών της και το κάνει με αποτελεσματικό τρόπο κατά της διάρκεια αυτής της επιδημίας.

Ωστόσο, συνεχίζει η Nikkei, η επιτήρηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μαζικών διαμαρτυριών αλλά και ατομικών προσπαθειών για απονομή Δικαιοσύνης.

Βέβαια, τα τεχνολογικά μέσα κατά της επιδημίας είναι απαραίτητα τώρα.

Έχουν επιτρέψει σε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Hangzhou να εκτιμήσουν τον κίνδυνο του κορωνοϊού.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 200 πόλεις.

Στη Σαγκάη, για παράδειγμα, μια εφαρμογή παρακολουθεί 245.000 καταστήματα με τα δεδομένα τους γεγονός που επιτρέπει την τηλεργασία.

Η τεχνολογία επίσης θα υποδεικνύει τον χρόνο επιβράδυνσης της επιδημίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία διαφάνεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο συλλέγει τα δεδομένα και πως τα επεξεργάζεται.

Το δίκτυο επιτήρησης στην Κίνα - που δεν σχετίζεται μόνο με τον κορωνοϊό - αλλά και με απαιτήσεις όπως κρατική πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακές υπηρεσίες οικοδομείται σταδιακά και η παρακολούθηση των πολιτών γίνεται στενότερη,

Τα δεδομένα για την υγεία που ενδέχεται να μην είχε η χώρα για τους πολίτες της είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν να διανέμονται σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Στη Hangzhou, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τον κώδικα υγείας για να τον συνδέσει με την ψηφιακή κάρτα υγείας ενός ατόμου, που είναι παρόμοια με ένα ψηφιακό ιατρικό αρχείο και την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, επιτρέποντάς του να κλείσει ιατρικά ραντεβού, να αγοράσει φάρμακα και να καταβάλλει πληρωμές.

Ενώ τώρα η αιτιολογία παρακολούθησης φαίνεται ευγενής και ανθρωπιστική, το τέλος της ιστορίας είναι προδιαγεγραμμένο.

Το ψηφιακό δίκτυο επιτήρησης στην Κίνα ήλθε και θα παραμείνει και μετά την επιδημία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ