2020-03-10 11:30:34
Φωτογραφία για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Διάφορες σκέψεις για Cosco, Καστελόριζο, Αιγαίο.
Το πρώτο άρθρο στην Ελλάδα για το θέμα των ΕΟΖ εγράφη απο εμένα το 2012 (κάπως στο ποδάρι). Κάποια στιγμή μέρος του αναδημοσίευσε και το οlympia.gr (βλέπετε εδώ, 2012) αλλά και άλλα ιστολόγια. Μετά βγήκαν και εμπειρικοί οικονομολόγοι όπως ο Καζάκης και έγραψαν δικά τους άρθρα.

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Διάφορες σκέψεις για Cosco, Καστελόριζο, Αιγαίο.

Οι λόγοι που επανέρχομαι στο θέμα των ΕΟΖ μετά τόσα χρόνια είναι:

το θέμα της Cosco που προέκυψε στον Πειραιά, λόγω του ρόλου της σαν διαχειριστή του Λιμανιού του Πειραιά, κάτι που θα περιορίσει σταδιακά τις εργασίες των ναυτιλιακών εταιρειών μέχρι κλεισίματος, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης καλώς έκανε και ανέδειξε πρόσφατα το πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω, πως ό,τι λύση βρεθεί δεν θα είναι αρκετή με την υπάρχουσα συμφωνία, για να μην υπάρξει μείωση του κύκλου εργασιών των ναυτιλιακών εταιρειών στο Πειραιά, μέρος απο τις οποίες θέλει να αναλάβει η Cosco και με μικρότερο κόστος για τον πελάτη, που σημαίνει τελική επικράτησή της στην αγορά. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ανησυχεί και τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλα λιμάνια, αεροδρόμια, ελικοδρόμια κλπ.


γεωστρατηγικοί λόγοι καθότι ΕΟΖ μπορεί να δεί κανείς να εφαρμοσθούν στη διαχείριση ΑΟΖ (π.χ. στις εν δυνάμει επι μέρους ΑΟΖ που αντιστοιχούν στο Καστελόριζο και στα νησιά του ανατολικού ΑΙγαίου) όπως και στη συνδιαχείριση περιοχών στις οποίες η Τουρκία έχει βλέψεις π.χ. στη Δυτική Θράκη.

TI EINAI EOZ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Οι ΕΟΖ ειναι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (γράφηκε εν έτει 2012), εντοπισμένες ή διεσπαρμένες σε γεωγραφικές περιοχές, άρα μπορεί να είναι και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), οι οποίες υπόκεινται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, μιας αγοράς όπου ένα μέρος των νόμων του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ. Στα Αγγλικά είναι γνωστές με το όνομα SEZ (Special Economic Zones).

Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας! Στις ΕΟΖ ανατίθεται διοικητική μέριμνα π.χ. διαχείριση κοιτασμάτων (στη συνεκμετάλλευση), την οποία είχε το κράτος, έως και μηδενική φορολόγηση, ιδιωτική αστυνόμευση, ιδιωτική ασφάλεια (!) και άλλα προνόμια, ελάχιστος ή καθόλου κρατικός έλεγχος κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί διεθνώς και αυτονόμηση τους.

Τα προβλήματα με τις ΕΟΖ αναδύονται απο μια κακή συμφωνία που το κράτος κάνει.

Στην Ελλάδα έχει γίνει το έλα να δείς με τις ΕΟΖ. Στη περίπτωση της Cosco, της έχουν δοθεί μεγάλα προνόμια. Σε κανένα κράτος τη διαχείριση του λιμανιού δεν έχει αναλάβει μια εταιρεία, η οποία θα μπορεί να ελέγχει, να γνωρίζει και να μεταβάλει με τη κατάλληλη πολιτική εισαγωγών της την εσωτερική αγορά, άρα να επηρεάζει την οικονομία της. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές επηρεάζουν το μακροικονομικό κύκλωμα αλλά και την μικροοικονομία σε ένα κράτος. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, πού έλεγε και κάποιος.

ΕΟΖ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα χρόνια που έχουν περάσει Ελλάδα και Τουρκία μιλάνε συνέχεια για ΜΟΕ και για εμπορικές σχέσεις. Αυτό έχει σαν στόχο

τη κατάργηση των διεθνών συνθηκών μέσα απο τα ΜΟΕ και τα μνημόνια που υπογράφουν

τη μεταφορά επιμέρους εξουσιών στη Τουρκία μέσω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφουν

Αυτά μπορούν να αμφισβητηθούν. Αν όμως τα δει κανείς ταυτόχρονα με το θέμα ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα στη Χάγη, τότε το θέμα συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης μέσω υβριδικών ΑΟΖ που θα έχουν την μορφή ΕΟΖ επι των κοιτασμάτων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που έχουν μειονότητες και σε δεύτερο χρόνο θα ζητήσουν ειδικά δικαιώματα αποκτούν υψηλή ένταση. Κοιμάσθε όρθιοι.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ