2020-03-13 15:21:56
Φωτογραφία για Η γάτα «βλέπει» και με τα μουστάκια της
Η αίσθηση της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της όσφρησης και της αφής, είναι τόσο

ανεπτυγμένες στη γάτα, που αφήνουν άναυδο όποιον ζήσει με αυτό το ζώο και παρατηρήσει τις ιδιαιτερότητές του

Η γάτα έχει την ικανότητα να βλέπει στο ελάχιστο φως, να ακούει υψηλότερες συχνότητες απ’ ό,τι ο σκύλος, και, εκ φύσεως, διαθέτει ένα μοναδικό «ραντάρ»: τα μουστάκια της.

Δεν είναι μόνον αυτές οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις αισθήσεις της γάτας.

«Η γάτα είναι ένα αξιοθαύμαστο ζώο, αιλουροειδές από τη φύση του, που ξέρει να χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του για να επιβιώσει. Η αίσθηση της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της όσφρησης και της αφής, είναι τόσο ανεπτυγμένες στη γάτα, που αφήνουν άναυδο όποιον ζήσει με αυτό το ζώο και παρατηρήσει τις ιδιαιτερότητές του.

Όραση

Οι γάτες έχουν την ικανότητα να βλέπουν όταν υπάρχει έστω και ελάχιστο φως. Κι αυτό τις κάνει ικανές να κυνηγούν τη νύχτα. Δεν βλέπουν, όμως, στο απόλυτο σκοτάδι και δεν έχουν πολύ καλή μακρινή όραση.


Η οπτική οξύτητά τους είναι το ένα δέκατο εκείνης των ανθρώπων, όμως μπορούν και πιάνουν την παραμικρή κίνηση σε κοντινές αποστάσεις. Έχουν πολύ καλή περιφερική όραση και οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονται, ώστε να έχουν ένα καλύτερο πανοραμικό πεδίο. Μπορούν, επίσης, να διακρίνουν κάποια βασικά χρώματα.

Ακοή

Το ακουστικό φάσμα στις γάτες ξεκινά, περίπου, από τις ίδιες χαμηλές συχνότητες όπως και των ανθρώπων. Μπορούν να ακούσουν, όμως, υψηλότερες συχνότητες από τους ανθρώπους, ακόμα και από τους σκύλους.

Έτσι μπορούν να πιάνουν υπερήχους που εκπέμπουν τα μικρά τρωκτικά και να τα εντοπίζουν εύκολα. Το εξωτερικό πτερύγιο των αυτιών τους, έχουν την ικανότητα να το κινούν προς όλες, σχεδόν, τις κατευθύνσεις, για να αφουγκραστούν τους ήχους. Όσο περίεργο κι αν

ακούγεται, οι γάτες ανταποκρίνονται και στη μουσικοθεραπεία, καθώς ακούν 10 οκτάβες, ενώ οι άνθρωποι, 8,5.

Γεύση

Αν και οι γάτες είναι πολύ ιδιαίτερα ζώα στις διάφορες γεύσεις των φαγητών, στη γλώσσα τους έχουν μόνο 473 γευστικούς κάλυκες, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουν, περίπου, 9.000.

Η ιδιαιτερότητα στο φαγητό τους οφείλεται πιο πολύ στην όσφρηση, παρά στη γεύση. Αυτό που σίγουρα δεν τους αρέσει, είναι να τρώνε το γεύμα τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη από εκείνη του δωματίου. Αυτό είναι, ίσως, ένα πλεονέκτημα που έχουν για να μπορούν να ξεχωρίζουν και να τρώνε τη λεία που είναι πρόσφατα σκοτωμένη, και να αποφεύγουν την παγωμένη, που μπορεί να έχει υποστεί αλλοιώσεις.

Αφή

Η αίσθηση της αφής αφορά ολόκληρο το σώμα της γάτας, όπως και του ανθρώπου. Οι γάτες έχουν αισθητήριες τρίχες, τα μουστάκια τους, που λειτουργούν ως συσκευές ανίχνευσης αντικειμένων και συμβάλλουν στην ικανότητά τους να κυνηγάνε σε χαμηλό φωτισμό. Τα μουστάκια τους έχουν πολλαπλές νευρικές απολήξεις στη βάση τους, που δίνουν στη γάτα πληροφορίες για την παραμικρή κίνηση του αέρα, ή αντικειμένων που βρίσκονται πολύ κοντά τους και δεν είναι στο οπτικό τους πεδίο.

Όσφρηση

Η όσφρηση της γάτας είναι 20 φορές πιο ισχυρή από εκείνη του ανθρώπου. Έχει 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα στο επιθήλιο της μύτης της, ενώ ο άνθρωπος έχει πέντε εκατομμύρια.

Στο έδαφος της ρινικής κοιλότητας, που επικοινωνεί με το στόμα, η γάτα έχει το όργανο του Jacobson, το οποίο της δίνει άλλο ένα πλεονέκτημα στην όσφρηση. Με το ανασήκωμα των χειλιών της και με τη βοήθεια του σάλιου της, που ακουμπά σε αυτό το όργανο, συλλαμβάνει ακόμα περισσότερες μυρωδιές. Με τον τρόπο αυτόν αντιλαμβάνεται εύκολα τις φερομόνες από τα ούρα μιας άλλης γάτας.

Η όσφρηση της γάτας είναι πλήρως αναπτυγμένη από μηδενική ηλικία, για να βρίσκει το στήθος της μητέρας της και να θηλάζει.

Γάτες οποιασδήποτε ηλικίας που υποφέρουν από νόσημα του ανώτερου αναπνευστικού και δεν μπορούν να μυρίσουν, κινδυνεύουν από ασιτία γιατί σταματούν τη λήψη φαγητού».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ