2020-03-16 07:00:39
Φωτογραφία για Τα στατιστικά του ιού. Γιατί τα τόσο αυστηρά μέτρα
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ JOHNS HOPKINS 

Το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακοίνωσε 160.994 κρούσματα με 5.973 θανάτους, ενώ 75.959 έχουν επιβεβαιωμένα αναρρώσει. Στην Κίνα έχουν διαγνωσθεί 80.849 κρούσματα και 3.199 θάνατοι.

Στη γειτονική Ιταλία έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες απότομη αύξηση των κρουσμάτων και πλέον παραμένει στη 2η θέση της λίστας με 21.157 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.441 θανάτους (περίπου 150 θανάτους ημερησίως τις τελευταίες ημέρες). Ακολουθεί το Ιράν με 13.938 κρούσματα και 724 θανάτους και η Νότια Κορέα με 8.162 κρούσματα και 75 θανάτους. 

Στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία ακολουθεί η Ισπανία με 6.821 κρούσματα και 208 θανάτους, η Γερμανία έχει 5.142 κρούσματα και 9 θανάτους και η Γαλλία με 4.499 κρούσματα και 91 θανάτους. Ειδικά, η εικόνα της Γερμανίας είναι άξια αναλύσεων λόγω ελάχιστων θανατηφόρων κρουσμάτων. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 46 περιστατικά έχουν ιαθεί στη Γερμανία, καθώς επίσης το γεγονός ότι μόνο 9 περιστατικά (


Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει παρουσιάσει άνοδο και έχει ανέλθει στα 331 ενώ έχουν σημειωθεί και 4 θάνατοι. Ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση στην κοινότητα προκαλούν τα περιστατικά χωρίς επιβεβαιωμένη επαφή με ύποπτο κρούσμα και χωρίς να έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.  Η γειτονική Αλβανία έχει ανακοινώσει 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Τουρκία ανακοίνωσε τα πρώτα 6 περιστατικά. Στις γειτονικές χώρες και τα Βαλκάνια, δεδομένα υπάρχουν για την Σερβία (46 κρούσματα) για τη Βόρεια Μακεδονία (19 κρούσματα), τη Ρουμανία (131 κρούσματα), την Κροατία (46 κρούσματα), την Βουλγαρία (43 κρούσματα), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (21 κρούσματα), ενώ στην Κύπρο έχουν επιβεβαιωθεί 26 περιστατικά.

Ακολουθεί διάγραμμα με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά χώρα εκτός από την Κίνα, το οποίο δείχνει τη ραγδαία άνοδο από τα τέλη Φλεβάρη και έπειτα.

› ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Η λογική των αυστηρών μέτρων που έλαβε η χώρα μας ήδη από την αρχή της επιδημίας και στην Ελλάδα ήταν για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση και να καταγραφούν όσο το δυνατόν λιγότερα σοβαρά κρούσματα και θάνατοι – μέχρι και την Παρασκευή είχε καταγραφεί ένας θάνατος και 190 κρούσματα. Για αυτό και όλα τα σχολεία έκλεισαν νωρίς σε σχέση με άλλες χώρες, στις δύο εβδομάδες από όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα και χωρίς να έχει ξεκινήσει μετάδοση στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η επιδημιολογική επιτήρηση του κοροναϊού θα δώσει και την εικόνα για τη νόσο και τη διασπορά. «Τα βαριά περιστατικά είναι 3%-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχα και πυρετό) στην κοινότητα και θα βρεθούν με κοροναϊό. Οταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα, θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα», έχει εξηγήσει, προσδιορίζοντας αυτό το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Εχει, μάλιστα, ξεκαθαρίσει ότι από ένα σημείο και έπειτα «θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Η μετάδοση στην κοινότητα, πάντως, είναι πλέον γεγονός, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και τα κρούσματα χωρίς πηγή προέλευσης ή «ορφανά», όπως έχει καθιερωθεί ο όρος, είναι αυτά που φοβίζουν τους ειδικούς. Μάλιστα, κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. Μέχρι την Παρασκευή τα αχαρτογράφητα αυτά περιστατικά ήταν έντεκα και οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης έχουν «ανοίξει» στην Αττική όπου και η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εκτιμήσει ότι τα «ορφανά» υπολογίζεται ότι αφορούν σε εκατοντάδες άλλα περιστατικά.

 › ΕΑΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟ 60%

Εάν ανοσοποιηθεί το 60% (σ.σ.: πρόχειρη εκτίμηση) με εμβόλιο ή φυσική ανοσία, δηλαδή να κολλήσει τον ιό, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα τείχος προστασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας.

Οπως αναφέρει: «Δεν ξέρουμε τον ιό, δεν έχουμε δεδομένα, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις με βάση συντελεστή μετάδοσης το 3, δηλαδή ένας να κολλά τρεις». Προσθέτει δε ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ανοσία «αγέλης» στην προκειμένη. «Σε έναν πληθυσμό για παράδειγμα δέκα ατόμων, εάν νοσήσουν οι πέντε και έχουν αντισώματα, αυτοί οι πέντε προστατεύουν και τους υπόλοιπους που δεν έχουν νοσήσει. Στην περίπτωση όμως του κοροναϊού ακόμη δεν το ξέρουμε και κάνουμε μόνο υποθέσεις», όπως εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μη νοσήσει το 60% του ελληνικού πληθυσμού για αυτό και λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα καραντίνας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που για τον Sars-CoV-2 δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο, ώστε να προστατευθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Για αυτό τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικά και έδειξαν στην περίπτωση της Κίνας, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει μεγάλη ύφεση, ότι μπορούν να αποβούν αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης.

› ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;

Ο κοροναϊός θα υπάρχει και του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο λόγος συνοψίζεται στο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί με ήπια συμπτώματα. «Είναι πολύ πιο εύκολο να καταπολεμήσεις έναν ιό που σκοτώνει τα θύματά του. Για αυτό και εξαλείφθηκε ο Sars. Επειδή είχε πολύ έντονα συμπτώματα και δεν έχανες κρούσμα. Επίσης, συνέπεσε με καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που βοήθησε να αναχαιτιστεί», αναφέρει, εκτιμώντας και αυτός, όπως έχει εκτιμήσει και ο κ. Τσιόδρας, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα αποτελέσει μια θετική συγκυρία για τη μείωση της κυκλοφορίας του κοροναϊού.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ